У Таджикистані затримали кількох людей, причетних до теракту в Москві

Влада Таджикистану цього тижня затримала дев’ять осіб у зв’язку з нападом на концертний зал під Москвою 22 березня, повідомили 29 березня місцеві ЗМІ з посиланням на джерело в службах безпеки.

Повідомляється, що 25 березня всіх дев’ятьох затримали в районі Вахдат на околиці Душанбе.

За даними Reuters, усі підозрювані були затримані у понеділок, 25 березня, у місті Вахдат та доставлені до Душанбе. У яких стосунках вони перебувають із нападниками, не уточнювалося. Того ж дня таджицька служба Радіо Свобода (Радіо Озоді) повідомила, що з Вахдата на допит у Душанбе відвезли матір, брата, дружину та двох дядьків одного з підозрюваних – Саїдакрама Рачабалізоди.

Тоді ж на допит відвезли батьків, дружину та тещу іншого підозрюваного – Шамсідіна Фарідуні.

Джерело таджицької служби Радіо Свобода повідомило, що серед затриманих було кілька молодих людей.

Крім того, 26 березня джерело в правоохоронних органах Таджикистану повідомляло Радіо Свобода, що за підозрою в підготовці теракту заарештовані шестеро осіб.

Росія повідомила, що наступного дня після нападу заарештувала 11 людей, у тому числі чотирьох підозрюваних у стрільбі.

Читайте також: У Таджикистані допитують родичів обвинувачених у теракті в Росії

Угруповання «Ісламська держава» кілька разів заявляло, що бере відповідальність за атаку.

Увечері 22 березня кілька осіб у камуфляжній формі в концертному залі стали стріляти з автоматів та підпалили будівлю. Внаслідок нападу загинули 143 людини.

23 березня Слідчий комітет РФ повідомив, що «спецслужби та правоохоронні органи у Брянській області, неподалік кордону з Україною затримали чотирьох підозрюваних з-поміж осіб, які вчинили теракт у концертній залі «Крокус Сіті Хол». Повідомлялося, що в авто затриманих знайшли паспорти громадян Таджикистану.

ФСБ заявила, що нібито особи, які брали участь у теракті, «планували перейти російсько-український кордон» та «мали контакти на українській стороні». Згодом цю версію підтримав і президент РФ Володимир Путін.

Читайте також: «Найбільше вікно для терору»: Зеленський щодо «звинувачення» Путіна про «Крокус Сіті Хол»

У Міністерстві закордонних справ «категорично» відкинули звинувачення від російських офіційних осіб у начебто «причетності» України.

За числом жертв (143) напад на «Крокус Сіті Хол» є одним із найбільших терактів в історії Росії, більше жертв було лише при нападі на школу в Беслані у 2004 році.

Previous post суд у США виніс вирок засновнику криптобіржі FTX
Next post Олімпіада 2024 у Парижі — Польща відправить військових до Франції для охорони