Терор для своїх. Експерти про “мобілізацію” в РФ

Російська Держдума ухвалила рішення, що передбачають усілякі покарання за різні ухилення від мобілізації, неявки, здачу в полон і відмову воювати.


 


Росія програє на фронті в Україні та готова на запеклі кроки, щоб зупинити негативний для себе розвиток конфлікту. Якнайшвидше оголосити всі окуповані території Росією, а невмотивованим солдатам заборонити здаватися в полон під загрозою кримінальних справ, набравши попутно ще більше невмотивованих солдатів – такий нехитрий план зараз намагаються реалізовувати у Кремлі. При цьому росіяни дуже бояться загальної мобілізації. І те, що російська влада може розцінювати як вирішення проблеми, навпаки може стати початком кінця.


 


20 вересня Держдума одноголосно у другому та третьому читаннях поправки до Кримінального кодексу, які вводять поняття “мобілізація”, “воєнний стан” та “воєнний час”. Також КК доповнюють статтями про “добровільну здачу в полон” (до 10 років позбавлення волі) та про “мародерство” (до 15 років), а покарання за самовільне залишення частини посилюють.


 


Паперові підстави


 


“Це паперова основа для мобілізації: приєднуються нові території, на них нападають, ми тепер не агресори, а жертви агресії, що обґрунтовує військовий стан та мобілізацію, наприклад, часткову (великі обсяги людей організаційно не перетравити, якщо вони будуть). Ворог у межах батьківщини, треба ці межі захищати. Півроку воювали навмисне, нічого ще й не починали, а ось зараз як почнемо, і тепер точно все в три дні скінчиться, не те що минулого разу”, – пояснює російський політолог Катерина Шульман логіку Кремля.


 


Вся ця історія не враховує того, що будь-яка мобілізація та інтеграція мобілізованих потребує часу, адже ЗСУ не чекатимуть, поки в Росії налагодять ці процеси.


 


“Але громадянам усередині РФ треба потурбуватися своїм правовим статусом та місцем розташування. Своїх тероризувати – це не воювати, справа звична і виходить добре”, – констатує Шульман.


 


Путін не знає, як закінчити


 


Інший російський політолог Олександр Бауман зазначає, що рішення Держдуми та розмови про “негайні” референдуми про входження до складу Росії аж на всіх тимчасово зайнятих РФ українських територіях має означати: ви наважилися воювати з нами в Україні, спробуйте воювати з нами в самій Росії, вірніше у тому, що ми нею назвемо. В надії, що не наважаться.


 


“Перехід іноземними військами російського кордону, де б вона не проходила, безумовно, дає Путіну формальне право і як би моральне виправдання перехрестити “спецоперацію: у війну і перейти до мобілізаційних заходів, бити тими українськими об’єктами, за якими не вирішувалися, і навіть дещо менш абстрактно загрожувати ядерною зброєю”, – вважає Бауман.


 


При цьому, на його думку, Путін на нещодавній зустрічі в Самарканді отримав від незахідних країн сигнал закінчувати війну, якнайшвидше і перестати говорити від імені всього не Заходу, заморюючи його своєю слабкістю та некомпетентністю.


 


“Ось усе це для того, щоб закінчити якнайшвидше, зафіксувавши прибутки та збитки. А якщо не закінчиться, перекласти за це провину на інших і перетворити власне вторгнення на оборонну війну в надії, що така здаватиметься громадянам легітимнішим і розв’яже руки для будь-яких рішень”, – вважає експерт.


 


Залякування своїх


 


“Ставки підвищуються. Причому першим результатом має стати залякування людей у ​​Росії, другим — залякування Заходу, а вже потім, якщо вийде, ескалація війни. Це підвищення ставок – очевидна відповідь “партії війни” на поразки на фронті та піднесення невдоволення в країні, на все те, що стало помітно в останні пару тижнів”, – констатує російський політолог Іван Курилла.


 


Не допоможе


 


“Референдуми” та мобілізація в РФ не матиме жодних наслідків, крім прискорення обвалу та революції в путінській Росії, вважає радник Офісу президента України Олексій Арестович.


 


На його думку, після оголошення мобілізації в Росії відбудеться руйнація неописаного суспільного договору, на якому досі тримався путінський режим – “війна тільки по телевізору”.


 


Також Арестович підкреслює, що в Росії відсутність інфраструктури для мобілізації — насамперед немає необхідної кількості молодших командирів, щоб перетворити мобілізованих на подобу армії.


 


“Вкрай низька боєздатність мобілізованих через відсутність мотивації. Наявність серед мобілізованих великої кількості прихованих ворогів війни.


 


Тепер це будуть не просто люди, які ненавидять Путіна, а озброєні люди, які ненавидять Путіна. Я довго думав — чи наважаться вони на цей ідіотизм у вигляді мобілізації/референдумів? І вони, можливо, виправдають наші найкращі очікування.


 


Це величезний подарунок усім нам, скорочення термінів імперіалістичної війни мінімум на півроку-рік та різке збільшення ймовірності громадянської війни в самій Росії”, – прогнозує Арестович.


 


 

Previous post в ОПУ просять Захід «жорстко відповісти» на намір РФ провести псевдореферендуми
Next post Катерина Осадча закликала забути про росіян

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *