Підсумки 15.05: Головна мета та контрнаступ

Підсумки 15.05: Головна мета та контрнаступ

Фото: Офис президента

Президент України Володимир Зеленський

Головним завданням України на міжнародному фронті є запровадження нафтового ембарго проти Росії; ЗСУ у кількох місцях пішли у контрнаступ. Кореспондент.net виділяє найголовніші події вчорашнього дня.


Президент назвав головне завдання майбутнього тижня


Головне завдання наступного тижня для української влади – це запровадження Євросоюзом нафтового ембарго проти Росії. Український президент вважає, що “окупанти повинні відчувати підвищення ціни війни для них”, а тому наступного тижня він продовжуватиме працювати над посиленням санкцій проти РФ.


ЗСУ успішно контрнаступають у районі Харкова


Через ефективні дії ЗСУ у Харківській області Росія змушена кидати серйозні сили на стримування контрнаступу. За словами радника голови МВС Вадима Денисенка, українські війська на Харківщині вже недалеко від держкордону. Проте підрив окупантами трьох мостів може дещо сповільнити український контрнаступ.


Ворог обстріляв Львівську область


Вранці 15 травня російські військові вдарили по об’єкту військової інфраструктури на Львівщині. Крилаті ракети запустили з акваторії Чорного моря, мабуть, з підводних човнів. Підрозділи зенітних ракетних військ повітряного командування Захід знищили дві крилаті ракети окупантів.


Армія Росії застосувала фосфорні чи запалювальні бомби на Азовсталі


Проти захисників України, які тримають кругову оборону на заводі Азовсталь у Маріуполі, ворог застосував фосфорні або запалювальні бомби. Окупанти атакують українських захисників з неба, моря та землі.


Окупант підтвердив використання Росією забороненої зброї в Україні


Росія продовжує використовувати заборонену міжнародними конвенціями зброю, у тому числі касетні та фосфорні засоби ураження. Про це свідчить чергове перехоплення Службою безпеки України телефонної розмови окупанта з його колегою. У ній загарбник підтверджує, що вони стріляють по території нашої держави негуманними видами озброєння.


Фінляндія офіційно подає заявку на вступ у НАТО


Як заявив фінський президент Саулі Нійністе, Фінляндія готова відкрити нову еру у відносинах із НАТО. За його словами, з моменту російського вторгнення в Україну “багато сталося”. Прем’єр країни Санна Марін назвала рішення подати заявку про вступ у НАТО історичним.


Швеція подасть заявку до НАТО


Правління шведської правлячої партії соціал-демократів вирішило, що політсила працюватиме над тим, щоб Швеція подала заявку на членство в НАТО. Крім того, соціал-демократи вимагатимуть, щоб Швеція, у разі схвалення заявки НАТО, висловила односторонні застереження проти розміщення ядерної зброї та постійних баз на шведській території.


Блінкен прибув до Європи для неформальних переговорів із главами МЗС країн НАТО


Держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до Берліна на неофіційну зустріч із міністрами закордонних справ країн НАТО. Тема переговорів – спільні “дії сторін щодо протидії неспровокованій агресії Росії проти України”.


Там же Блінкен провів зустріч із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Серед іншого, вони домовилися про співпрацю щодо українського експорту продовольства до Африки та Азії.


НАТО перегляне статус Росії із партнера на загрозу


Співробітники НАТО підкреслять поведінку Росії як пряму загрозу в стратегічному документі, що готується, де вони також розглянуть, як краще підтримувати сусідні країни, вразливі для примусу та агресії. У попередній версії Концепції країн НАТО, опублікованій у 2010 році, Росія згадувалася як партнер, і цього разу це формулювання буде скасовано.


В окупованому російськими загарбниками Маріуполі зберігається високий рівень смертності


Багато людей середнього віку вмирають. Рівень смертності такий, що на місці ексгумованих могил у дворах відразу виникають нові. Люди вмирають не від обстрілів, а від наслідків російської окупації. За офіційними даними, у Маріуполі залишається близько 150 тисяч людей, більшість із яких не можуть виїхати. Влада говорить про 22 тисячі загиблих мирних жителів.


У Польщі дискутують про демілітаризацію Калінінграда


НАТО має демілітаризувати Калінінградську область Росії, якщо Фінляндія та Швеція приєднаються до Альянсу, вважають у Польщі. Також там вважають, що необхідно “попросити Калінінград перестати називати себе ім’ям злочинця Калініна”, оскільки цей радянський діяч відповідає за розстріли польських військовополонених у Катині.



Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet


 

Previous post Хорватія прощається з національною куною
Next post Німецьке судно доправило на Сицилію 58 врятованих біженців

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *