Верещук – українцям в окупації перед “виборами”: Не співпрацюйте, чи будуть великі проблеми – новини України, Політика

Віце-прем’єр-міністр та міністр з питань реінтеграції Ірина Верещук попередила українців, які проживають на тимчасово окупованих територіях, що будь-яка співпраця з ворогом, зокрема під час фейкових виборів, які росіяни планують провести у вересні 2023 року, призведе до “великих проблем” колаборантів.

“Кажуть, що окупанти зібралися якісь там “вибори” проводити у вересні на тимчасово окупованих територіях. Хочу ще раз попередити наших громадян на СОТ: будьте обережні та відповідальні. Не дайте втягнути себе у співпрацю з ворогом. Тому що всі колаборанти потім будуть мати великі проблеми. Воно вам не потрібне!” – наголосила міністр.

ДОВІДКА. Кримінальну відповідальність за співпрацю з ворогом передбачено статтею 111-1 Кримінального кодексу України (щодо колабораційної діяльності). Особам, які пішли на співпрацю з окупантами, може загрожувати до 15 років ув’язнення.

Раніше голова Служби безпеки Василь Малюк дав поради мешканцям тимчасово окупованих територій, як не стати колаборантом.

Зокрема, він зазначив, що робота лікарів та комунальників не вважається колабораціонізмом. Також для кваліфікації має значення, добровільно чи з примусу людина робила ті чи інші дії.

Малюк порадив мешканцям тимчасово окупованих територій “максимально дистанціюватися від ворога, не надавати їм жодної інформації, не допомагати їм продуктами харчування, не давати можливість розквартуватися і таке інше”.

  • 30 квітня 2023 року Лубинець сказав, що українці в окупації можуть взяти російський паспорт із міркувань власної безпеки, щоб не стати заручниками.
  • 1 травня Верещук заявила, що не рекомендує брати російські паспорти на тимчасово окупованих територіях.
  • Пізніше Верещук прокоментувала “суперечливість” позиції її відомства з думкою омбудсмена – наголосила, що треба “не йти на співпрацю з ворогом”.

Читайте також: Більшість українців, які отримали паспорти РФ, не можуть вважатися злочинцями – омбудсмен

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post ???? За матеріалами СБУ і ДБР підозру отримав найближчий соратник терориста Пушилі…
Next post Парламент прийняв за основу законопроект про страхування інвестицій від військових ризиків – Страхування