СБУ: Взято російського агента, який готував удари по військовому шпиталю та ТЕС – фото | новини України

СБУ: Взято російського агента, який готував удари по військовому шпиталю та ТЕС – фото
Фото: СБУ

Служба безпеки України повідомила про затримання агента Російської Федеральної служби безпеки. За даними слідства, чоловік хотів скоригувати ракетний удар по військовому шпиталю та теплоелектростанції у Дніпрі.

Відомство пише, що завдяки поетапній спецоперації в місті “на гарячому” було затримано агента російської спецслужби, який проводив дорозвідку поблизу госпіталю Сил оборони.

СБУ пояснює, що фігурант хотів встановити орієнтовну кількість українських захисників, які перебували на стаціонарному лікуванні, а також стежив за медичним транспортом, який прибував на територію закладу.

Ці відомості разом із координатами медустанови затриманий намагався передати до ФСБ через анонімний чат у месенджері – надалі загарбники планували використати розвідінформацію для підготовки ракетного удару по військовому шпиталю, зазначає спецслужба.

За даними правоохоронців, потенційною метою окупантів була також місцева ТЕС, яка забезпечує електрикою значну частину Дніпра – за вказівкою ФСБ фігурант знімав на свій телефон периметр станції та прилеглу територію.

Відповідні дані були необхідні загарбникам, щоб дізнатися про технічний стан об'єкта – щоб врахувати це у підготовці нової серії повітряних атак на місто, зазначає СБУ.

Фото: СБУ
Фото: СБУ
Фото: СБУ
Фото: СБУ

Крім документування розвідувальної активності фігуранта, також вдалося встановити особу його російського куратора, а в Дніпрі були проведені комплексні заходи, щоб убезпечити особовий склад сил оборони та додатково захистити критичну інфраструктуру, зазначає відомство.

За даними слідства, затриманий – 22-річний місцевий житель, якого в лютому 2024-го дистанційно завербував кадровий співробітник спецслужби РФ, а в поле зору агресора фігурант потрапив як активний користувач російських Telegram-каналів з пошуку швидкого заробітку.

За співпрацю фігуранту виплачували грошову винагороду на його банківські реквізити, зазначає СБУ.

Чоловік отримав підозру у державній зраді. Поки він під вартою, йому загрожує довічне ув'язнення.

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Читайте також: СБУ заявила про затримання “крота”, який намагався влаштуватися до Нацполіції

  • 13 березня СБУ повідомила про затримання депутата Херсонської облради, попівниці гауляйтера Сальдо, яка допомагала відкривати російські військові госпіталі у захоплених лікарнях та займалася постачанням медичних препаратів для окупантів.
  • 14 березня у Харківській області СБУ повідомила про затримання місцевого жителя, який готував диверсії на об'єктах Укрзалізниці та шпигунів за українською армією.
  • 14 березня у Миколаєві СБУ повідомила про викриття інформатора російських спецслужб, який стежив за колонами Сил оборони із власного будинку, встановлюючи кількість українського озброєння та його зразки.

Читайте також: У угрупованні “Хортиця” діяв агент ФСБ, Сирський допомагав його зловити – Малюк

Previous post Київ: Рада оборони міста провела засідання – новини
Next post Потєря Магомедів — де і коли пройде бій UFC