Звільнення Залужного, мобілізація, наступ на Харків. Інтерв'ю Сирського за хвилину новини України

В умовах нестачі боєприпасів українська армія змушена перейти в оборону: ще кілька днів тому перевага росіян за випущеними боєприпасами становила шість до одного. Про це в інтерв'ю Укрінформу розповів головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський.

Проте Сили оборони навчилися вражати переважаючі сили не кількістю, а майстерністю використання зброї. Незважаючи на складну ситуацію на фронті, кількість повернутих позицій перевищує кількість втрачених.

Що Сирський думає про звільнення Залужного, чи Росія може захопити Харків, як Україна тисне в Чорному морі, скільки людей потрібно мобілізувати до ЗСУ: ЛІГА.net зібрала ключові цитати.

Про зміну військового керівництва

Найвище військове керівництво буде оновлено. “Наші штаби повинні знати всі, без винятку, потреби фронту та володіти ситуацією на кожній його ділянці… Склад Генерального штабу та інших органів військового управління буде оновлений завдяки бойовим офіцерам із великим практичним досвідом бойових дій… уже цієї війни”.

Найцінніше, що мають ЗСУ – це люди. “Наше завдання – берегти їхнє життя і одночасно завдавати максимальних втрат ворогу”.

Про відновлення сил та мобілізацію

Сили військових – не безмежні. “Вже запущено процес ротації військових частин на лінії фронту, що дозволяє нам повноцінно відновити боєздатність не лише техніки, а насамперед забезпечити відпочинок та відновлення наших військовослужбовців”.

“Хотів би, щоб кожен чоловік призовного віку в Україні усвідомлював: від його волі та дій залежить, щоб Україна вистояла”.

Можливо, потрібно мобілізувати не 500 тисяч, а менше. “Після перегляду наших внутрішніх ресурсів та уточнення бойового складу Збройних сил ця цифра була суттєво зменшена. Ми очікуємо, що в нас буде достатньо людей, здатних захищати Батьківщину. Йдеться не лише про мобілізовані, а й про добровольців”.

Добровольці не закінчилися, повертаються навіть із-за кордону. “У нас багато добровольців. Я не стверджую, що проблем немає, але наголошую, що ми робимо все для того, щоб їх вирішити”.

Мобілізовані не потраплять прямо на фронт. “Крім дуже спеціальних винятків, наприклад, коли людина вже має бойовий досвід. Переважна більшість цих осіб прибувають у навчальні військові частини та центри. Кількість людей, які проходять таке навчання, на лютий склала 84% від кількості мобілізованих”.

Про ситуацію на фронті

РФ хоче вийти на кордони Донецької та Луганської областей, тисне на лівому березі Дніпра. “Але ми не тільки стоїмо в обороні, але ще й щодня на різних напрямках самі просуваємося вперед. Останнім часом кількість повернутих нами позицій перевищує кількість втрачених. Ворогу не вдалося суттєво просунутися на стратегічних напрямках… Цю ситуацію ми контролюємо”.

Окупанти нарощують зусилля, знищують українські позиції КАБами та мають чисельну перевагу. Але й втрати зазнають тяжких. “Лише за лютий-березень цього року (на 26 березня) ворог втратив понад 570 танків, близько 1430 бойових броньованих машин, майже 1680 артилерійських систем та 64 системи ППО”.

“Ми утримуємо під контролем головні висоти та райони оборони. Наша мета – не допустити втрати своєї території, максимально виснажити противника, завдати йому найбільш можливих втрат, сформувати та підготувати резерви для наступальних дій”.

“Ворог ніколи і ніде не може почуватися в безпеці, також на тимчасово окупованих територіях України. Це важливий психологічний фактор. Їм не буде спокою на нашій землі. Ніколи. І кожен окупант має це усвідомлювати”.

Війна на морі змінюється. “Ми цілеспрямовано знищуємо російський Чорноморський флот. І робитимемо це далі. Останні поразки кількох кораблів у Севастополі – ще одне тому підтвердження”.

З Авдіївки відступили, щоб уникнути оточення. Оскільки росіян було більше, Силам оборони не вистачало боєприпасів. “На жаль, у ході цих боїв 25 українських військовослужбовців потрапили до російського полону. Це війна… Хочу сказати цим солдатам, якщо вони мене почують, їхнім сім'ям: ми нікого не забули і робимо все, щоб звільнити цих військовослужбовців із ворожого полону”.

Але відступили на обладнані під час бою позиції. “Основна лінія фортифікаційних споруд обладнана і розташована значно далі, у глибині нашої оборони. Наразі йде підготовка потужних ліній оборони на багатьох загрозливих напрямках”.

Якщо росіяни знову вирушити на Харків, він стане для них фатальним. “Плануємо застосування наших військ у разі таких дій… Ми вже маємо досвід бойових дій у Харківській області, нам вдалося “прорахувати” супротивника і звільнити значну частину Харківщини. Саме тоді стався масштабний обвал російського фронту”.

“Якщо росіяни вирушити туди знову, Харків стане для них фатальним містом”, – каже Сирський.

Про підтримку партнерів та озброєння

Зброї не вистачає. Сили оборони вдячні за підтримку партнерів, але були ще більш вдячні, якби допомога надходила регулярно, швидко та достатньо. “Це – не претензія, а констатація факту. Я вірю, що наші союзники вже усвідомили, з ким мають справу в Росії, і дуже хотіли б бачити наш успіх у боротьбі з ворогом. Нам не вистачає зброї, решту ми зможемо зробити самі” .

Перехід в оборону – це слідство. “Сили оборони виконують завдання… за нестачі озброєння та боєприпасів. У цих умовах перехід до стратегічної оборони є логічним рішенням”.

“Але так само логічно і зворотне: якщо Захід, як заявляє, поставить Україні все, чого потребують Збройних сил, це дозволить відкинути ворога, скільки б людей не мобілізувала Росія, і нарешті завершити цю війну військовою перемогою”.

Потрібно більше ППО та ракет до них. “Ворог перейшов до тактики масованих повітряних ударів як по українських військах, так і по… мирних містах України. Ми зобов'язані їх захистити”.

За кількістю власних розробок зброї Україна – в абсолютних лідерах. Йдеться не лише про САУ “Богдан”. “Незабаром вже в Україні будуть виробляти певні зразки західних гаубиць та вітчизняні нарізні міномети. Це стосується і розробок сучасного ракетного озброєння та систем контрбатарейної боротьби. Про виробництво дронів суспільство вже добре знає”.

Сьогодні головне – зберегти людей та єдність. “Я впевнений: Росія ніколи не зможе перемогти нас на полі бою, доки українці зберігають єдність і силу духу… Росія відмовляє всім нам у праві на життя. Саме тому поразка та загибель тотожні”.

Читайте також

Previous post ???? Допоки триває війна, ніхто не почуватиметься в безпеці ???? Адже постійні ворожі …
Next post Стало відомо, чому син Шевченка мало грав за збірну України