“Нейтральності бути не може”: Шмигаль прокоментував допуск росіян та білорусів до Олімпіади – новини на УНН

КИЇВ. 7 лютого. УНН. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль прокоментував питання допуску російських та білоруських спортсменів на Олімпіаду в Парижі, заявивши, що не може бути жодної нейтральності, доки триває війна Росії проти України. На засіданні Уряду він закликав світову спортивну спільноту виявити солідарність та завадити пропаганді війни, інструментом якої є спортсмени Росії та Білорусі, передає кореспондент УНН.

Цитата

“Ще одне питання, яке також викликає обурення – це ситуація навколо можливості допуску російських та білоруських спортсменів під нейтральним прапором до Олімпіади в Парижі. Такі рекомендації Міжнародного олімпійського комітету. Україна з ними категорично не погоджується”, – заявив Шмигаль.

Подробиці

Він наголосив, що Президент України, Верховна Рада, Уряд та Національний олімпійський комітет України мають консолідовану чітку позицію і додав, що не може бути жодної нейтральності у цьому питанні, доки триває агресивна війна Росії проти України.

“Жодної нейтральності не може бути, поки йде війна. Поки вбивають українських спортсменів, знищується спортивна інфраструктура, а частина її знаходиться в окупації. За час війни загинуло понад 200 українських спортсменів та тренерів, понад 120 спортивних об’єктів було зруйновано ворожими ракетами та артилерією, більше 300 спортивних шкіл припинили існування, 150 тисяч спортсменів не мають умов для тренування”, – наголосив глава Уряду.

Він додав, що Польща, Естонія, Литва та Латвія вже засудили наміри МОК реабілітувати російський та білоруський спорт.

“Закликаємо світову спортивну спільноту виявити солідарність та завадити пропаганді війни, інструментом якої є спортсмени Росії та Білорусі”, – підкреслив Шмигаль.

Контекст

З початку російського вторгнення в Україну росіянам та білорусам заборонили брати участь у більшості світових спортивних заходів.

Міжнародний олімпійський комітет заявив минулого місяця, що вивчає шлях, який дозволяє спортсменам з Білорусі та Росії брати участь в Олімпійських іграх у Парижі.

У відповідь Україна наголосила, що розгляне питання про бойкот Ігор.

Сполучені Штати, у свою чергу, зазначили, що російські та білоруські спортсмени мають змагатися у Парижі під нейтральним прапором, але багато країн, особливо у Східній Європі, виступили проти цієї ідеї.

Міністр спорту Польщі Каміль Бортнічук заявив минулого тижня, що до 40 країн можуть відмовитись від участі у паризьких змаганнях, якщо росія та її союзник білорусь будуть допущені до Ігор.

Естонія підтримала Україну, наголосивши, що бойкотуватиме, тоді як Чеський олімпійський комітет заявив у понеділок, що виступає проти участі росії, але бойкотувати не буде.

Previous post Уряд ухвалив проєкт закону, який дозволить позбавити Бойка звання Героя України – Шмигаль
Next post експерт про те, що може стати новою ціллю окупантів — tsn.ua