Після 40 років роботи: Бельгія зупинить другий ядерний реактор – новини на УНН

КИЇВ. 31 січня. УНН. Ядерний реактор Tihange 2 – другий за величиною із трьох реакторів Tihange – буде остаточно зупинено у вівторок увечері після 40 років роботи, що зробить його другим ядерним реактором, зупиненим у країні. Про це пише УНН з посиланням на Euractiv.

Подробиці

Відповідно до бельгійського закону про поетапну відмову від атомної енергетики від 2003 року, Tihange 2 буде відключено від мережі у вівторок опівночі, незважаючи на заклики політиків усього політичного спектру та асоціацій громадян зупинити зупинку ядерних реакторів.

П’ять ядерних реакторів залишаться в експлуатації у Бельгії після зупинки Tihange 2.

Доповнення

Doel 1 та 2 мають бути закриті у 2025 році. Doel 3 закрився у вересні минулого року, внаслідок чого громадяни та некомерційні організації подали до суду на державу, оператора ядерної енергетики Engie та оператора системи передачі Elia “в ім’я безпеки енергопостачання в країні перед стрімким зростанням цін на енергоносії”.

Doel 4 та Tihange 3 – останні ядерні реактори Бельгії – будуть продовжені на 10 років з 2026 року, щоб допомогти пом’якшити енергетичну кризу. Декілька організацій та політиків вітали цю ініціативу, але деякі експерти закликають до більш тривалого продовження або повного скасування закону 2003 року.

Якщо не буде прийнято рішення про продовження їх роботи, наступним реактором, який буде зупинено, буде Doel 1 (15 лютого 2025 р.), за ним підуть Tihange 1 (1 жовтня 2025 р.) та Doel 2 (1 грудня 2025 р.) .

Previous post Сергій Токарєв розповів про нову стипендіальну програму в SET University – новини на УНН
Next post ЗСУ отримають до 140 танків у першій хвилі внесків