Human Rights Watch закликає Україну розслідувати застосування протипіхотних мін – новини на УНН

КИЇВ. 31 січня. УНН. Правозахисна група Human Rights Watch у вівторок закликала Україну розслідувати звинувачення в тому, що ЗСУ використовували тисячі реактивних протипіхотних мін у місті Ізюм та навколо нього, коли російські війська окупували цей район. УНН.

Цитата

“Схоже, що українські сили широко розкидали наземні міни в районі Ізюму, що призвело до жертв серед цивільного населення та створює постійний ризик”, – сказав Стів Гуз, директор відділу озброєнь Human Rights Watch.

“Російські сили неодноразово застосовували протипіхотні міни і звершували по всій країні, але це не виправдовує використання Україною цієї забороненої зброї”, – сказав він.

Подробиці

Україна є учасником Конвенції 1997 року про заборону застосування, накопичення запасів, виробництва та передачі протипіхотних мін та їх знищення. Росія не є учасником Конвенції та заперечує напади на мирних жителів та скоєння військових злочинів.

Human Rights Watch заявила, що використання протипіхотних мін порушує міжнародне гуманітарне право, оскільки ці пристрої не можуть відрізнити цивільних осіб від комбатантів.

Правозахисна група, що базується в Нью-Йорку, заявила, що провела дослідження в Ізюмі в період з 19 вересня по 9 жовтня, опитавши понад 100 осіб, зокрема свідків застосування наземних мін, жертв наземних мін, рятувальників, лікарів та українських саперів.

“Human Rights Watch задокументувала використання мін ПФМ у дев’яти різних районах міста Ізюм та його околиць та підтвердила 11 жертв серед цивільного населення від цих мін”, – йдеться у повідомленні. “Всі дев’ять районів знаходилися неподалік того місця, де в той час розташовувалися російські збройні сили, що дозволяє припустити, що вони були метою”.

Додамо

Відповідаючи на запитання Human Rights Watch, у листі від 24 листопада заступник міністра оборони України Олександр Поліщук написав, що Україна повністю виконує всі міжнародні зобов’язання у сфері застосування мін, включаючи “незастосування протипіхотних мін у війні”.

Поліщук повідомив Human Rights Watch, що українські війська суворо дотримуються міжнародного гуманітарного права та Конвенції про протипіхотні міни 1997 року.

Previous post що відомо — Київ — tsn.ua
Next post Близько $2,85 млрд Абрамовича, отримані від продажу “Челсі”, можуть піти у фонд України – ЗМІ