звідки взялася ця цікава прикмета — Укрaїнa — tsn.ua

Звідки пішло таке повір’я, що не можна передавати речі через поріг, читайте в матеріалі ТСН.ua.

Багато людей, напевно, знають і чули про прикмети, пов’язані з порогом будинку. Але мало хто знає, звідки взялося це повір’я і чому не можна передавати речі через поріг.

Причиною, виявляється, були мерці під порогом, яких не можна було ображати.

У сиву давнину, напевно, ще до християнства, існувала традиція ховати прах своїх предків під порогом. Саме так — під порогом свого будинку. Вважалося, що в такому разі дух покійного допомагатиме в будь-яких важких життєвих обставинах своїм рідним і близьким, які проживають у цьому будинку.

Завдяки померлим поріг вважався священним кордоном між потойбічним і нашим світом. Тому до нього і ставилися відповідно.

Оскільки турбувати душі предків боялися, тому заборонялося:

  • Сидіти на порозі — неприємні чутки про вашу родину, а безпосередньо про вас, могли зіграти злий жарт.
  • Стояти на порозі. Вислів “не стій на порозі” відомий, напевно усім. Причини — відчинені двері, коли стоїш на порозі, адже коли вони відчинені, захист будинку зникає. І до такого будинку негативну енергію тягне, наче магніт.
  • Вітатися та вести розмову через поріг зі співрозмовником. Це веде до сварок та конфліктних ситуацій. Ця прикмета настільки увійшла в культуру, що стала просто-таки ознакою вихованої людини, яка обов’язково зробить крок через поріг, якщо треба привітатися за руку.
  • Передавати та брати речі. Якщо господар передавав чи брав речі таким чином, він віддавав своє здоров’я, а натомість брав чужу недугу. Ця прикмета спрацьовує майже на підсвідомому рівні — перш ніж щось дати або взяти, особливо гроші, завжди роблять крок через поріг.
  • Нареченій не можна було заходити до будинку, тому наречений заносив її на руках.
  • Виходити з дому лівою ногою — це призведе до біди. Тому треба намагатися переступити поріг із правої ноги.

З приходом християнства традиції змінилися — спалювати мертвих і ховати їх під порогом дому припинили. Але традиції з порогом міцно пустили корені, прижилися.

Через деякий час у народі знайшлися інші пояснення, чому не можна передавати через поріг речі, хоча їхній язичницький зміст залишився незмінним. Заборони передавати речі через поріг почали пояснювати тим, що в  будинку живе домовик і він забере ті речі, які передають через поріг, тому що вважає їх своїми. Звідси пішла традиція ставити біля порогу блюдечка з чимось смачненьким. Щоб злі духи не викрали здоров’я чи душу людини, яка живе в домі, закладали під поріг амулет чи якусь важливу річ.

Звичайно, народні прикмети та повір’я не є наукою, не завжди справджуються на 100%. Таку інформацію не треба сприймати занадто серйозно, а лише як імовірність подій, творцем яких може стати кожна людина, якщо матиме силу духу та натхнення змінити своє життя на краще.

Читайте також:

Previous post ISW визнав неточність грудневого прогнозу про «кульмінацію» наступу на Бахмут
Next post ЗСУ відбили атаки окупантів на Донеччині і вразили понад 20 районів зосередження ворога – Генштаб