“Можемо зайти далеко”. Хабек боїться, що ФРН стане учасницею війни, давши Україні літаки.

Наразі важливо якнайшвидше передати Силам оборони обіцяні танки Leopard 2 та Abrams, проте тема поставок Україні західної бойової авіації чи кораблів поки що не на часі. Про це заявив в інтерв’ю ZDF віце-канцлер Роберт Хабек, обґрунтувавши таку думку побоюваннями, що інакше Німеччина нібито може стати учасником війни Росії проти України.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Як висловився німецький міністр економіки, він “не дуже добре” оцінює дебати про підводні човни або літаки для ЗСУ.

“Це не те, що зараз буде. <...> Я не вважаю за правильне зараз постачати винищувачі”, – сказав Хабек і потім додав, що не тільки в даний момент, а “взагалі”, тому що “є різниця між танками і винищувачами або військово-морською технікоюі я думаю, що ми повинні зберегти цю різницю”.

ДОВІДКА. Після розблокування постачання західної бронетехніки військово-політичне керівництво України форсує тему передачі Силам оборони західних винищувачів. Канцлер Німеччини Олаф Шольц на кінець січня 2023 року був категорично проти цього, як і деякі з тих німецьких політиків/чиновників, які раніше активно лобіювали надання ЗСУ танків. Загальна думка у тих, хто проти – це ж не танки, це вже інше. Аналогічна аргументація спостерігалася перед кожним із етапів посилення військової допомоги Україні.

За його словами, від початку повномасштабної війни йшлося про “балансування” в “максимальній підтримці України, не дозволяючи Німеччині, Європі чи світу вплутуватися в цю війну”.

Читайте також: Екс-глава Пентагону закликав дати ЗСУ літаки та ATACMS

“Дехто каже, і я також поважаю цей занепокоєння, що рішення про постачання танків заходить надто далеко. [Но] ми довго вагалися, а може, й надто довго, щоб ухвалити це рішення”, – визнав віце-канцлер.

Зараз, коли Україна не має необхідної інфраструктури та фахівців для прийняття та обслуговування сучасних західних винищувачів, вони мали б обслуговуватися країнами-постачальниками, каже він, – тобто членами НАТО.

Хабек побоюється, що через це “ми можемо зайти надто далеко і стати учасниками війни”.

  • У травні 2021 року Хабек, лідер партії Союз 90/Зелені, після візиту до Києва заявив, що виступає за забезпечення України “оборонною зброєю”.
  • На той час канцлер Меркель тоді відкинула це, чим розчарувала президента Зеленського.
  • Про те, що треба уникнути, щоб Німеччина стала мішенню для РФ через допомогу Україні зброєю, Хабек говорив ще на початку квітня 2022-го.
  • Наприкінці минулої весни він говорив, що Берлін не може виконати всіх побажань України щодо зброї нібито тому, що це “привело б до Третьої світової війни”.
  • У грудні Хабек назвав правильними постачання зброї ЗСУ і поспівчував росіянам.

Євген Пилипенко

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post «Схеми» ідентифікували ватажків бригади «Дон», яка обстрілює місто з Кінбурнської коси 
Next post Росія не змінила кількість «Калібрів», які тримає в Чорному морі – ВМС