Білий дім та ЦРУ назвали брехнею повідомлення, що Байден пропонував Києву мир за 20% території.

У Білому домі та Центральному розвідувальному управлінні США назвали “не відповідним дійсності” та “абсолютною фальшивкою” повідомлення у статті німецького оглядача Марко Зелігера для швейцарсько-німецької газети Neue Zurcher Zeitung, що директор ЦРУ Вільям Бернс нібито їздив у середині січня 20 Москву пропонуватиме “світ в обмін на п’яту частину території України на користь РФ”. Про це пише Newsweek.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Заступник прес-секретаря Ради нацбезпеки Білого дому Шон Девітт заявив, що повідомлення газети “не відповідає дійсності”, і що ЦРУ скаже їм те саме.

NZZ написала з посиланням на “двох впливових іноземних політиків, одного з правлячої коаліції, іншого з опозиції” в Німеччині, що Бернс нібито ознайомив Київ та Москву з якимось “мирним планом”, яким Україні пропонували піти на територіальні поступки у війні.

Далі цитата зі статті: “У середині січня президент США Джо Байден доручив Бернсу оцінити, чи готові Київ і Москва до переговорів. Пропозиція Києву гласила: світ в обмін на землю, пропозиція Москві – земля в обмін на світ. Кажуть, що “земля” становила близько 20% території України, це приблизно розмір Донбасу, обидві сторони, як повідомляють два політики, відмовилися, бо українці – тому що не хочуть, щоб їхня територія була розділена, росіяни – бо вважають, що у будь-якому випадку виграють війну у довгостроковій перспективі. “.

Читайте також: Ядерного удару Росії не буде, Крим повернеться додому. Буданов підтвердив прогноз на 2023-й

Далі NZZ пише, що радник з безпеки Джейк Салліван і Бернс нібито серед тих в адміністрації США, “хто хоче закінчити війну якнайшвидше, щоб зосередитися на Китаї”, а держсекретар Ентоні Блінкен та міністр оборони Ллойд Остін “не хочуть, щоб Росія зруйнувала заснований на правилах мирний порядок, та закликають до масованої військової підтримки України”.

У статті NNZ стверджується, що коли Україна та Росія “відкинули цю пропозицію”, Байден вирішив передати ЗСУ танки Abrams, що спонукало Німеччину схвалити постачання танків Leopard. Зелігер пише, спочатку Байден нібито хотів “поставити тризначну кількість бронетранспортерів та іншого озброєння, а танки мали бути поставлені лише європейцями”.

Читайте також: Буданов анонсував великий контрнаступ України у березні, бої будуть “найспекотнішими”

Співробітник ЦРУ повідомив Newsweek, що твердження у статті NZZ, що Бернс здійснив таємну поїздку до Москви в січні заради “мирної пропозиції” від імені Білого дому є “повністю фальшивкою”.

У січні Бернс справді приїжджав на зустріч із президентом Володимиром Зеленським до Києва. Метою поїздки, пише The Washington Post з посиланням на джерела, було поінформувати Банкову про [возможных] військових планах РФ на найближчі тижні та місяці.

ЛІГА.net звернулася за коментарями до Міністерства закордонних справ

Читайте також: Данилов окреслив чотири етапи війни. Україна зараз перебуває на передостанньому

Євген Пилипенко

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post “Зайшов на чайку”. Як вісім років тому розпочинався службовий роман Осадчої та Горбунова. Три найяскравіших фото пари до весілля та п’ять після
Next post Чого чекати від саміту Україна-ЄС воєнного часу