G7 підтримала стелю цін на російські нафтопродукти $100

Країни “Групи семи” запропонували Євросоюзу встановити стелю цін на російські нафтопродукти у 110 доларів за барель, проте погодяться і на 100 доларів. Про це повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на офіційного представника “Групи семи”.

У рамках санкцій, введених у відповідь на вторгнення Росії в Україну, з 5 лютого 2023 року у світі почнуть діяти дві стелі цін на російські нафтопродукти. Один – для тих нафтопродуктів, які зазвичай торгуються з надбавкою до сирої нафти (дизельне паливо, бензин), інший – для продуктів, які зазвичай торгуються зі знижкою (мазут).

Перший Єврокомісія планує встановити 100 доларів за барель, другий – 45 доларів. “Група семи”, до якої входять США, Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, Франція та Японія, віддала б перевагу стелі вище – у 110 доларів, побоюючись стрибків цін і збоїв поставок до Європи, проте “може змиритися і зі ста доларами”. Обговорення продовжується.

Bloomberg з посиланням на профільні агенції вказує, що в останні місяці ціни на бензин і дизельне паливо з Росії трималися вище за 100 доларів за барель, а ф’ючерси на дизельне паливо без урахування російських поставок зараз коштують близько 125 доларів за барель.

Стеля цін означає, що країни “Групи семи” та Євросоюз надаватимуть страхові та фінансові послуги, пов’язані з російськими нафтопродуктами, лише в тому випадку, якщо їх закупили за граничною ціною або нижче.

  • У грудні 2022 року почала діяти стеля цін на російську нафту, що експортується морем, у 60 доларів за барель. У відповідь на це президент Росії Володимир Путін заборонив продаж російської нафти та нафтопродуктів країнам, які погодилися зі стелею цін.
  • Країни встановлюють граничні ціни, щоб скоротити доходи Росії, які допомагають їй продовжувати війну в Україні, і водночас не допустити припинення постачання та стрибка світових цін.
Previous post росіяни понищили лікарню Високопілля, безчинствували і в селищі — Ексклюзив ТСН — tsn.ua
Next post Найскладніша ситуація зі світлом в Одеській області – «Укренерго»