Парламент схвалив два важливі законопроекти щодо підтримки виробництва дронів в Україні



Нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк уточнює, що за законопроекти проголосували відповідно 284 та 289 депутатів.

Згідно із законопроектами, на час дії військового стану звільняється від ПДВ та мита ввезення складових (матеріали, вузли, агрегати обладнання та комплектуючі) БПЛА підприємствами для власної виробничої діяльності з виробництва та ремонту БПЛА.

Підприємство, яке завезло такі складові, має звітувати про використання цих товарів. У разі нецільового використання таких ввезених товарів підприємство має доплатити митні платежі, від яких було звільнено, та сплатити пеню.



контекст:

Україна має розвивати власне виробництво безпілотників, щоб не бути залежною від техніки з-за кордону, заявив міністр оборони України Олексій Рєзніков 6 березня 2023 року.

22 березня “Економічна правда” писала, що українські виробники безпілотників не можуть збільшити обсяги випуску продукції. Однією з причин є правила, встановлені державою. Зокрема, як зазначено у статті, держава не купує українських дронів за ринковою ціною. Ще одна проблема полягала в тому, що у лютому держава скасувала податки на імпорт безпілотників, але залишила їх для компонентів.

24 березня Кабмін погодив пропозицію Мінстратегпрому та Мінцифри щодо реалізації протягом двох років експериментального проекту оборонних закупівель безпілотників українського виробництва. У Мінцифри тоді заявляли, що ця ухвала створює умови для масового виробництва безпілотників в Україні.

Previous post Арсенал привітав Аршавіна з днем народження та викликав скандал — подробиці
Next post Розсіл від квашеної капусти як добриво на городі — Укрaїнa — tsn.ua