Створено “прийнятний робочий механізм” імпорту електроенергії з Європи, але його ще вдосконалять – Мінекономіки України

Про це вона заявила 11 січня на зустрічі із представниками галузевих об’єднань та підприємств – найбільших споживачів електроенергії, повідомляє прес-служба Мінекономіки.

“Це було непросто, але нам вдалося створити прийнятний робочий механізм. Доступна пропускна спроможність для імпорту електроенергії з країн ЄС, у тому числі Румунії та Словаччини, становить 600 МВт. Підприємства, які купуватимуть електроенергію, що імпортується, будуть гарантовано захищені від планових обмежень електропостачання в обсяги закупленої ними електроенергії”, – сказала Свириденко.

У прес-службі зазначили, що на зустрічі представники українських підприємств та галузевих об’єднань висловили свої пропозиції, як покращити запропонований механізм та вирішити окремі питання енергопостачання.

“Пропозиції буде акумульовано Мінекономіки та Міненерго та враховано при подальшій роботі із забезпечення балансу енергосистеми для функціонування економіки в умовах військового стану”, – пообіцяли в міністерстві.



Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголошував у грудні 2022 року, що Україна розглядає можливість імпорту електроенергії з Європиале лише за умови компенсації від іноземних партнерів різниці в ціні, оскільки в Європі електроенергія орієнтовно втричі дорожча, ніж в Україні.

З початку 2023 року Україна вже імпортує невеликі обсяги електроенергії із Європи, повідомив 11 січня міністр енергетики Герман Галущенко.

контекст:

Росія з жовтня 2022 року здійснила низку масованих атак на українську енергетику. Загалом українська енергосистема перенесла вже 11 хвиль масованих ракетних та 14 безпілотних атак, повідомили в “Укренерго” 2 січня 2023 року.

У країні почали вводити тимчасові відключення світла, окремих випадках вони сягали кількох діб.

За даними уряду, фактично 50% енергосистеми пошкоджено чи зруйновано. Зокрема, російськими ракетами уражені всі теплові електростанції та більшість ГЕС.

Президент РФ Володимир Путін визнав, що Росія цілеспрямовано обстрілює об’єкти енергетичної інфраструктури України.

Previous post Через навмисні дії Росії десятки судів очікують відправки в рамках “зернової ініціативи”
Next post У плей-офф Ліги конференцій УЄФА “Дніпро-1” зіграє зі своїм “кривдником” у Лізі Європи