Зомбі-олені вбили перших людей – Neurology

Американські вчені повідомили про виявлення двох перших випадків захворювання на хронічну виснажливу хворобу (CWD) у людей. Це пріонне захворювання вражає головний мозок і нервову систему оленів, перетворюючи їх на зомбі. Стаття, що описує ці випадки, опублікована в науковому журналі Neurology.

Двоє мисливців зі штату Вайомінг стали першими американцями, які померли від хвороби зомбі-оленів після вживання зараженої оленини.

Першою жертвою став 72-річний чоловік, який вживав м’ясо оленів з районів, де розповсюджена CWD. В останні тижні життя він став агресивним, у нього з’явилися ознаки деменції, а також судоми. Медики діагностували у нього спорадичну форму хвороби Крейтцфельдта-Якоба, яка має схожі симптоми. Впродовж місяця він помер.

Другий випадок був зафіксований у знайомого мисливця, який також вживав м’ясо оленів. Його захворювання теж було схоже на хворобу Крейтцфельдта-Якоба.

Медики підозрюють, що обоє мисливців захворіли на CWD, яку вони підхопили від оленів. Експерименти на тваринах показали, що CWD може передаватися не лише оленям, але й іншим видам, включаючи мавп та мишей.

Поки що немає точної впевненості, що мисливці померли саме від CWD, оскільки детального аналізу збудників захворювання не проводилося. Однак, за словами дослідників, їхні висновки свідчать на користь цієї версії.

CWD є небезпечним і невиліковним захворюванням, що призводить до смерті. Хвороба вражає мозок оленів, який повільно дегенерує до губчастої консистенції. Тварини  перед смертю стають сонливими, починають спотикатися та чахнути.

Заражених тварин вирізняє сильне слиновиділення та порожній безглуздий погляд, через який CWD називають хворобою оленів-зомбі.

Поширення CWD серед оленів зупинити дуже складно через стійкість збудника до зовнішніх факторів, таких як радіація, високі температури та дезінфікуючі засоби. Раніше фахівці попереджали, що хвороба може перекинутися на людей. Летальність нового вірусу – 100%, ліків чи вакцин немає.

Хвороба настільки заразна, що якщо тест у однієї тварини позитивний, зараженим вважається все стадо. Поки що її виявлено у тварин як мінімум у 32 штатах США, чотирьох канадських провінціях та чотирьох інших країнах.

Previous post Чак Шумер: Сенат швидко схвалить допомогу Україні – новини LB.ua
Next post “У мене немає можливості щось орендувати”. Нардеп Вірастюк заявив, що після розлучення виселить дружину та дітей з його квартири у центрі Києва