Через недбалість АРМА агропідприємство більше місяця не має доступу до придбаних у відомства хімудобрив – новини на УНН

КИЇВ. 17 березня. УНН. Агропідприємство придбало у АРМА понад 3 тис. тонн хімічних добрив, проте вже більше місяця не може їх забрати через те, що агенція виставила на торги нерозмитнений товар. Про це стало відомо з документів, які опинилися у розпорядженні УНН.

Подробиці

01 лютого 2023 року на електронному майданчику ТОВ «Придніпров’я 2021» було проведено аукціон із продажу мінеральних добрив. Переможець аукціону – ТОВ «Компанія Агроторггруп» – сплатила за придбання лоту 5 млн 141 тис. 867 грн 21 коп.

Право власності на хімічні добрива перейшло до покупця після підписання Акту про реалізацію активів на електронних торгах – 9 лютого. Втім, досі компанія не отримала доступу до придбаного товару. Все через те, що добрива нерозмитнені.

Справа в тому, що вагони заїхали на територію України в митному режимі транзиту, тому мито не повинно було сплачуватись. Однак до кінцевого пункту призначення добрива не дісталися – майно було заарештовано та передано до АРМА, яка продала його на аукціоні. Агропідприємство ж придбало добрива вже на території України, тому згідно із законом воно не повинно сплачувати мито. Тим більше, що в умовах аукціону це не було прописано і жодних документів для розмитнення покупцю не було надано.

“Укрзалізниця”, яка зараз зберігає товар, потребує дозволу від митниці на те, щоб його віддати. Митниця не вимагає від покупця платити мито, адже компанія не є агентом зовнішньоекономічної діяльності, проте й дозволу не дає.

Тому залишається невідомим, хто мав платити за розмитнення товару і чи потрібно було це робити взагалі. Водночас через ці правові колізії підприємство, а з ним і держава втрачають кошти.

Добрива купувалися компанією під посівну. Продаючи їх ТОВ «Компанія Агроторггруп» сплачувало б 20% податку додану вартість. Однак цього не відбувається, адже компанія так і не отримала придбаного товару через те, що АРМА перед його продажем не погодила всі необхідні питання з іншими державними органами. Тому, з кожним днем, доки триває затягування, бюджет недоотримує кошти з податків.

Previous post Штучний інтелект та майбутнє праці. Яким професіям слід боятися? – новини України,
Next post “Рубрика “Улюблені відео”. Галкін показав ролик із танцюючою Пугачовою