Найманці Пригожина, незважаючи на заколот, все ще перебувають в Україні – Пентагон

За даними міноборони США, групи найманців зберегли присутність у зоні вторгнення РФ в Україну, незважаючи на заяви засновника ПВК Євгена Пригожина.

“Росія продовжує займати територію всередині України, вони продовжують підтримувати оборону, щоб спробувати завадити українцям повернути свою суверенну територію. Немає жодних ознак того, що вони готові відмовитися від цієї боротьби і повернутися до РФ”, – сказав Райдер, додавши, що не має наміру повідомляти подробиці та “спекулювати” на цій темі.

Спікер Пентагону зазначив, що США не вносили жодних змін у розстановку сил у відповідь на події в Росії.

“Ми не бачили нічого такого, що на наш погляд зажадало б від нас будь-яких вимушених коригувань”, – сказав він.

США продовжують зосереджувати головні зусилля щодо забезпечення України всім необхідним для перемоги, додав Райдер.

26 червня спікер східного угруповання військ ЗСУ Сергій Черевий в ефірі “Радіо Свобода” розповів, що вагнерівці були “знищені” у боях під Бахмутом Донецької області, і це стало тригером для заколоту Пригожина.

Наразі російська армія деморалізована та демотивована і ЗСУ використовують це у своїх цілях, сказав він.

контекст:23-24 червня Пригожин влаштував у РФ заколот. Він назвав те, що відбувається, “маршем справедливості”, а президент країни-агресора Володимир Путін говорив, що це спроба військового заколоту. Вранці 24 червня власник ПВК заявляв про захоплення військових об’єктів Ростова-на-Дону і намір йти на Москву, але ввечері того ж дня Пригожин заявив, що передумав і розгортає колони ПВК “у зворотньому напрямку”.

26 червня прес-служба Пригожина опублікувала аудіообіг, у якому той заявив, що він не мав мети скидати владу в РФ. У той же день Путін виступив із терміновим зверненням, в якому назвав учасників заколоту “зрадниками”, які зробили помилку. Він закликав вагнерівців укласти контракт із міноборони РФ або вийти зі збройного формування. Хто захоче, зможе піти до Білорусі, заявив він.

27 червня ФСБ оголосила про закриття справи про заколот, а міноборони РФ повідомило, що важку техніку ПВК передадуть російській армії. Лукашенко повідомив, що Пригожин перебуває у Білорусі. Також Лукашенко розповів, що хоче, щоб ПВК “Вагнер” поділилася досвідом із збройними силами Білорусі.

Previous post Бахмут ближче до звільнення?
Next post Субсидія в Україні 2023 – як платитимуть у липні, кому скоротять і як подати спрощену заявку