У Чехії колишнього російського військового і його дружину підозрюють у шпигунстві у справі про вибухи боєприпасів

Поліція Чехії підозрює власника чеського паспорта, який проживає в Греції, колишнього російського військовослужбовця Миколу Шапошникова і його дружину Олену у шпигунстві у справі про вибухи на військових складах у селі Врбетиці. Про це повідомляють чеські видання Respekt і Radiožurnál із посиланням на джерела, які знайомі з перебігом розслідування.

16 жовтня 2014 року у Врбетицях пролунав вибух на складі №16, орендованому збройовою компанією Imex Group. Внаслідок вибуху загинули двоє людей. Другим вибухом, який стався через півтора місяці, було знищено ще один склад, тоді постраждалих не було. В організації цих вибухів чеська влада підозрює російські спецслужби.

За даними видань, Шапошников і його дружина переписувалися електронною поштою з генерал-майором Андрієм Авер’яновим, який, як стверджують у Празі, керував операцією російських спецслужб у Врбетицях.

Читайте також: За день до вибуху у Врбетицях працівникам складу зброї дали відгул – Чеське радіо

Поліція підозрює, що на початку жовтня 2014 року, за кілька днів до вибухів, Шапошников разом із дружиною зустрілися з генералом-майором у Лісабоні, що підтверджує дочка колишнього російського військовослужбовця, яка проживає в Чехії.

«Ми зустрілися за кавою, милувалися красою Португалії як туристи. Звичайна поїздка. А він просто приєднався», – розповіла дочка Шапошникова журналістам.

Вона стверджує, що під час португальської зустрічі не мала уявлення, що «Андрій» є агентом російської розвідки ГРУ. Пізніше вона побачила його на фотографії та впізнала.

Із самого початку розслідування вибухів у Врбетицях передбачалося, що ГРУ могло мати «свою людину» в Чехії. Поліцейські зацікавилися Шапошниковим, який працював у компанії Imex Group в Остраві. Саме ця фірма є орендарем підірваних складів.

Адвокат Миколи Шапошникова Радек Ондруш заявив, що нічого не знає про контакти його підзахисного, а сам Шапошников заперечує зв’язок із генералом Авер’яновим.

Відносини Москви і Праги погіршилися після того, як чеська влада заявила про причетність російського ГРУ до вибухів на складі боєприпасів у Врбетицях у 2014 році. Прага після цього вислала 18 російських дипломатів, у відповідь Росія вислала 20 співробітників посольства Чехії в Москві.

Чеські спецслужби вважають, що співробітники російського ГРУ були причетні до вибухів на складі боєприпасів у селі Врбетицях у жовтні 2014 року. Диверсійну операцію, за заявою чеського МЗС і спецслужб, керували співробітники російських спецслужб у посольстві РФ у Празі, які використовували дипломатичне прикриття.

Чеська влада оголосила в розшук двох людей, які в 2014 році в’їхали в країну за російськими паспортами на імена Олександра Петрова та Руслана Боширова. Йдеться про тих же осіб, яких у Великій Британії підозрюють в отруєнні Сергія та Юлії Скрипалів у Солсбері у 2018 році. Стверджується, що їхні справжні імена – Анатолій Чепіга та Олександр Мішкін.

Пізніше чеські ЗМІ написали, що в розслідуванні, крім ймовірних агентів ГРУ Анатолія Чепіги та Олександра Мішкіна, фігурує ще один росіянин – Микола Шапошников, колишній російський військовослужбовець, що нині, як стверджується, має чеське громадянство. Крім того, серед підозрюваних у причетності до вибухів у селі Врбетиці у Чехії фігурувало ім’я Дениса Сергєєва. Раніше британська поліція висунула йому звинувачення у причетності до отруєння колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії.

Previous post Британія створює інноваційний фонд для підтримки ЗСУ
Next post Війська РФ зі своєї території протягом години обстрілювали прикордонну Сумщину – ДПСУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *