На дні моря знайдено відкладення цукру

На дні моря знайдено відкладення цукру

Фото: pixabay.com

На дні моря знайдено відкладення цукру

Вчені кажуть, що приблизно це можна порівняти з кількістю цукру в 32 мільярдах банок Coca-Cola.


 

Група дослідників, яку очолює Інститут Макса Планка, виявила, що морські трави в процесі фотосинтезу виділяють у свої ґрунти величезну кількість цукрів. Це пов’язано з тим, що морські трави є одними з найефективніших поглиначів вуглецю на Землі, повідомляє Earth.com.


 


Зокрема, один квадратний кілометр може накопичувати майже вдвічі більше вуглецю, ніж ліси на суші. Крім того, це відбувається у 35 разів швидше.


 


“За нашою оцінкою, у всьому світі в ризосфері морських трав є від 0,6 до 1,3 млн т цукру, переважно у вигляді сахарози. Це можна близько порівняти з кількістю цукру в 32 млрд банок Coca-Cola”, – сказав один з авторів дослідження Мануель Лібеке.


 


Зазначається, що майже всі мікроби живляться цукром. Морські трави, у свою чергу, видкладають фенольні сполуки.


 


“Червоне вино, кава і фрукти сповнені фенолів, і багато людей споживають їх як добавки для здоров’я. Що менш відомо, так це те, що фенольні сполуки є протимікробними препаратами і пригнічують метаболізм більшості мікроорганізмів”, – додала провідний автор дослідження Мегі Согін.


 


Крім того, експерти стверджують, що луки морських трав – одні з найбільш уразливих середовищ існування на планеті. Але вони швидко скорочуються в усіх океанах. У зв’язку з цим вчені побоюються, що їхнє зникнення призведе до викиду величезної кількості вуглецю в атмосферу і це посилить глобальне потепління.


 


“Дивлячись на те, скільки блакитного вуглецю – тобто вуглецю, що уловлюється світовим океаном і прибережними екосистемами, губиться при знищенні морських водоростей, наше дослідження чітко показує: не тільки сама морська трава, а й велика кількість сахарози призведе до втрати накопиченого вуглецю. Наші розрахунки показують, що якби цукроза в ризосфері водоростей була зруйнована мікробами, в атмосферу в усьому світі було б викинуто щонайменше 1,54 мільйона тонн вуглекислого газу”, – резюмував професор Лібеке.


 


 


 

Previous post Кім повідомив про обстріли Миколаєва вночі
Next post Запорізька ТЕС в окупованому Енергодарі зупинила роботу через відсутність вугілля – мер

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *