Глава СЗР Росії Наришкін провів три дні у Пхеньяні

Голова Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін відвідав із триденним візитом Північну Корею. Про це у четвер повідомило офіційне північнокорейське агентство ЦТАК, інформацію згодом підтвердили у СЗР.

Візит відбувся на тлі повідомлень про постачання боєприпасів із КНДР до Росії та нафти з Росії до КНДР в порушення міжнародних санкцій.

Як йдеться у повідомленні ЦТАК, візит був 25-27 березня, сторони обговорили у Пхеньяні «ділові питання щодо подальшого зміцнення співпраці у відповідь на інтриги ворожих сил». У повідомленні також йдеться, що до Москви на переговори вирушив міністр зовнішньоекономічних справ КНДР Юн Чжон Хо.

У СЗР повідомили, що Наришкін у Пхеньяні обговорив «поглиблення взаємодії в умовах спроб посилення тиску зовнішніх сил», а переговори відбулися «у теплій дружній атмосфері».

Читайте також: «Без допомоги КНДР ситуація була б катастрофічною»: Буданов прокоментував постачання Пхеньяном зброї до Росії

Днями газета Financial Times повідомила, що Росія почала безпосередньо постачати нафту до Північної Кореї, незважаючи на санкції ООН проти Пхеньяну. За даними видання, постачання нафти розпочалося 7 березня – це перші документально підтверджені постачання з моменту запровадження санкцій ООН. Відповідно до супутникових знімків, у березні з російського порту Східний на Далекому Сході вийшли щонайменше п’ять північнокорейських танкерів з нафтопродуктами. Потім два кораблі вирушили до північнокорейського порту Чхонджин, де, мабуть, розвантажилися, пише Financial Times.

Як зазначає Financial Times, у серпні 2023 року КНДР стала постачати Росії боєприпаси, які Москва використовує у війні проти України. За даними RUSI, порт Східний також використовувався як перевалочний пункт для російських суден, які, ймовірно, брали участь у постачанні зброї.

У жовтні 2023 року радник із нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що Північна Корея надала Росії партію озброєнь. Білий дім опублікував знімок, на якому, як стверджується, видно партію боєприпасів зі складу в КНДР. Озброєння завантажили на судно під російським прапором та відправили на склад на південно-західному кордоні Росії.

Сім країн-членів Ради безпеки ООН звинуватили Росію в порушенні ембарго на військово-технічне співробітництво з Пхеньяном.

Previous post Після теракту в Підмосков’ї силовики РФ шукають «терористів» в окупації?
Next post СБУ: 22-річний дніпрянин допомагав ворогу готувати ракетний удар по місту