Представник Мінінфраструктури України розповів про два основних питання, які обговорили у Польщі. Ексклюзив

Представники міністерств інфраструктури України та Польщі сьогодні, 28 березня, обговорили два основних питання під час двосторонньої зустрічі. Про це в ексклюзивному інтервʼю Радіо Свобода розповів заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач. Про що саме йшла мова і що вирішили? Читайте далі.

Проговорювали питання про попередження блокування кордону саме перевізниками

– Ми сьогодні з Мінінфраструктури Польщі зустрічалися, з міністром і проговорювали питання про попередження блокування кордону саме перевізниками.

У нас на сьогодні немає протесту перевізників, деякі пункти пропуску вже навіть фермерами були розблоковані, тому ми працюємо з нашими візаві з Мінінфраструктури для того, щоб не було блокування кордону з боку перевізників. Це перше питання.

І друге, основне – ми маємо продовжити угоду про лібералізацію вантажних перевезень. Ми про це теж говорили сьогодні, і це таке важливе для нас продовження нашої роботи між міністерствами.

І друге, основне – ми маємо продовжити угоду про лібералізацію вантажних перевезень

– Які настрої польської сторони в цьому питанні?

– Польська сторона говорить про деякі зміни, які вони пропонували Єврокомісії для цієї угоди. Ми знаємо, що багато з тих змін, які були запропоновані Польщею. Вони не були підтримані Європейською комісією. Ми зараз чекаємо пропозицій від Європейської комісії, оскільки вона збирає всі пропозиції від усіх країн-членів Єврокомісії. Ми знаємо, що є пропозиції, які досить нормальні, в частині, наприклад, того, що в автомобілі має бути ліцензія на проведення господарської діяльності саме вантажних міжнародних перевезень.

Протест польських фермерів. Блокада кордону на пункті пропуску «Дорогуськ», Польща, 20 лютого 2024 року

Протест польських фермерів. Блокада кордону на пункті пропуску «Дорогуськ», Польща, 20 лютого 2024 року

В Україні це просто все діджиталізовано, в нас електронна система, в нас немає паперових ліцензій, але перевізник може отримати витяг з системи, тому для нас це не дуже велика проблема, щоб не було потім питань у контролюючих органів інших країн, які зупиняють автомобілі. Тому ми зараз проговорюємо деякі ключові моменти, але ми з польською стороною не заглиблювалися в деталі, оскільки це питання не Польщі, а питання Європейського союзу. Тобто Європейська комісія сама визначає, які критерії мають щодо продовження цієї угоди і фактично вже з Єврокомісією ми будемо це обговорювати.

Ключове, що ми сьогодні проговорили, – що продовження цієї угоди важливе для всіх країн членів Євросоюзу, в тому числі Польщі і в тому числі, звісно, для України, тому що саме ця угода була створена для того, щоб підтримати Україну після повномасштабного вторгнення для підтримки експорту і підтримки взагалі економіки нашої країни.

– Коли Єврокомісія засідатиме щодо цього питання?

До кінця місяця вони хочуть сформувати вже пропозиції до України. І на початку квітня надішлють Україні офіційну пропозицію щодо продовження цієї угоди

– У нас є інформація від Єврокомісії, минулого тижня у нас була керівниця директорату саме по транспорту тут, в Україні, разом з колегами. В нас була таке велика транспортна зустріч і конференція разом з ними. Вони нам офіційно повідомили, що вони зараз обирають останні коментарі від країн-членів. І до кінця місяця вони хочуть сформувати вже пропозиції до України. І на початку квітня надішлють Україні офіційну пропозицію щодо продовження цієї угоди. Наскільки нам сьогодні відомо, Єврокомісія зацікавлена в продовженні цієї угоди для України, і, звісно, Україна так само зацікавлена.

– Яке ідеальне рішення для України було б?

– Наші очікування – це точно продовжити угоду про лібералізацію перевезень. Ми точно не маємо повертатися до дозволів, так як це було раніше, бо питання дозволів – це завжди обмеження, при чому штучні обмеження наших перевізників. Зазвичай у нас такі проблеми виникали з кількість дозволів найбільше з Польщею, але були і з іншими країнами. Можливість безперешкодно для наших перевізників, і це не тільки перевізників, для всіх наших компаній експортерів та імпортерів, які мають власні транспортні засоби, вільно подорожувати в Європу і привозити товари, і так само експортувати товари в Європу – це надважливо сьогодні для виживання української економіки.

Українські вантажівки біля польсько-українського кордону, поблизу села Корчова, 19 листопада 2023 року

Українські вантажівки біля польсько-українського кордону, поблизу села Корчова, 19 листопада 2023 року

До 30 червня ми маємо точно продовжити цю угоду з ЄС

Тому наша мета – неповернення до дозволів, продовження цієї угоди з Європейським союзом до 30 червня цього року, тому що 30 червня закінчується термін угоди, яка діє на сьогодні, тобто до 30 червня ми маємо точно продовжити цю угоду з ЄС.

– Зустріч з колегами була сьогодні чи вчора?

– Сьогодні зранку ми зустрічалися з міністром інфраструктури Польщі і так само міністеркою, яка відповідає за регіональну політику тут, в Польщі. Це була дуже продуктивна зустріч з усіх питань, які в нас сьогодні є по співпраці.

– Тобто в очах поляків ви бачите розуміння? Бо, наприклад, (віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга) Стефанішина сказала, що діалогу щодо розблокування кордону нема з поляками.

Ми обговорювали відкриття нового пункту пропуску «Нижанковичі-Мальховіце» влітку цього року

– Питання, які ми сьогодні обговорювали саме з Мінінфраструктури, чому ця зустріч була така двостороння між міністерками, тому що ми обговорювали саме інфраструктурні питання. Ми обговорювали відкриття нового пункту пропуску «Нижанковичі-Мальховіце» влітку цього року на території Польщі. Ми проговорювали деякі інші питання, тому це такі внутрішні точкові, великі питання і з цих питань в нас в принципі в більшій мірі є нормальне взаємопорозуміння і співпраця. Що стосується блокування кордону фермерами – це вже питання іншого порядку, з якими працює і уряд в цілому, і ми бачимо, що це питання не вирішується, на жаль.

– Чи буде вирішене після сьогоднішніх консультацій?

(Знищує плечима)

У Варшаві тривають польсько-українські міжурядові консультації.
У Міністерстві аграрної політики та продовольства України повідомили про завершення переговорів щодо розблокування кордону. Утім, подробиці невідомі.
Напередодні посли країн-членів Євросоюзу домовилися про подовження лібералізації торгівлі з Україною на умовах, що квоти й мита запроваджуватимуть з огляду на обсяги імпорту не лише у 2022 й 2023 роках, а і другому півріччі 2021-го. Це компромісна угода із, зокрема, Францією та Польщею, які вимагали включити до розрахунків увесь 2021 рік. Бельгійське головування в Євросоюзі зазначило, що ця домовленість забезпечує «збалансований підхід між підтримкою України та захистом сільськогосподарських ринків ЄС». Це рішення послів ЄС ще має схвалити Європарламент.
9 лютого у Польщі розпочався страйк фермерів, оголошений профспілкою «Солідарність». Вони блокували всі пункти пропуску, а також дороги й автомагістралі в окремих воєводствах.

Крім заборони імпорту сільськогосподарської продукції з України, польські мітингарі виступають проти європейської аграрної політики, зокрема, проти впровадження «зеленого ладу» – йдеться про низку екологічних і кліматичних вимог. Також серед вимог – підтримка тваринництва.

Previous post У Львові поховали академіка Ігоря Юхновського
Next post Туск вважає, що немає сили, яка була б здатна підірвати дружбу України і Польщі