«Якщо Україна програє – ми всі програємо». Як Естонія умовляє США

Естонія виділяє рекордну серед всіх українських партнерів частину свого ВВП на підтримку України. Під час візиту до США разом із колегами із Латвії та Литви міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна наголошував на важливості надання Україні зброї та необхідності американського лідерства у підтримці України.

Раніше балтійські посадовці взяли участь у дискусії в Гудзонівському інституті присвяченій європейській безпеці. Нещодавнє «переобрання» Володимира Путіна на посаду президента – це сигнал Заходу, що Росія продовжить вести агресивну політику, наголосив під час дискусії міністр закордонних справ Латвії Кріш’яніс Каріньш.

Міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс підкреслив, що сьогодні як ніколи США мають проявити лідерство в демократичному світі: «Немає заміни американському лідерству, особливо якщо це стосується безпеки в трансатлантичному регіоні… Без вашого лідерства я не думаю, що на нас чекає щасливий кінець».

«Немає плану Б, якщо ми всі програємо разом з Україною – то ми всі програємо», – переконаний міністр закордонних справ Естонії.

Про це, а також про причини, чому у Заходу немає альтернативи окрім для підтримки України у боротьбі з російською агресією – головний дипломат Естонії розповів в інтервʼю журналістці грузинської служби «Голосу Америки» Еці Маґалдадзе.

Маргус Тсахкна, міністр закордонних справ Естонії

Маргус Тсахкна, міністр закордонних справ Естонії

Ви відвідуєте Вашингтон разом із представниками інших Балтійських країн і це далеко не перший візит балтійських делегацій до столиці США цього року. Яке повідомлення ви хочете донести в США?

Дуже важливо говорити про Україну. Це основна тема. У Вашингтоні відбудеться саміт НАТО і питання в тому, як ми можемо просуватись вперед у питанні членства України в НАТО.

Як ми можемо просуватись вперед у питанні членства України в НАТО

Також важливо просуватись вперед у підтримці України військовим шляхом. І, звичайно ж, у США ведуться дебати щодо пакету допомоги. Окремою темою є питання використання російських заморожених активів. Тому що ми готуємо запуск цього процесу в Естонії.

Ви зустрілись із Держсекретарем США Ентоні Блінкеном, який подякував вам, зокрема і за лідерство у підтримці України. Можете розповісти деталі, про що йшлось на цій зустрічі?

– Ми поділились своїм баченням того, як виглядає російська агресія проти України у деталях, але також нашим розумінням того, що це не тільки українська проблема, це – спільна проблема не тільки для Європи, а й для всіх демократій, тому що Росія атакує наші цінності, які ми захищаємо.

Як ви після поїздки оцінюєте шанси на затвердження в Конгресі законопроєкту про додаткове фінансування для України від США?

–Держсекретар Блінкен зауважив, що сподівається на просування цього пакету допомоги. Ми сподіваємось, що це рішення буде прийнято після перерви у Конгресі.

США мають взяти на себе провідну роль. Це також іміджеве питання, тому що всі запитують США – де ви?

Це матиме вирішальне значення. Це не лише питання грошей, дуже важливих грошей для України, але це також питання лідерства.

США мають взяти на себе провідну роль. Це також іміджеве питання, тому що всі запитують США – де ви? І насправді нам дуже потрібно це лідерство, тому дуже сподіваюся, що Конгрес незабаром схвалить фінансування для України.

Пакет допомоги для України – $61 млрд, це близько 0.25% від ВВП США. Це добре, бо це не зашкодить економіці, а ще 0.25% – приблизно ВВП одного дня із року для США. Це не надто велика інвестиція в наш мир.

Конгрес прийняв фінансування на $228 млн для оборонної допомоги Естонії, Латвії та Литві цього року. На що піде це фінансування і наскільки вас непокоїть питання власної безпеки зараз?

–Трансатлантичні відносини мають для нас вирішальне значення. США багато інвестували в нашу оборону та безпеку, а також економіку.

Росія буде випробувати НАТО

Зараз це дуже важливо, що ми збільшили витрати на оборону до 3,2% ВВП. Ми збільшили податки для населення, але наше суспільство підтримує, тому що ми знаємо ситуацію в нашому регіоні.

Ми і раніше знали, що Росія – агресивна країна. Всі – свідки того, що відбувається в Україні. І на цьому агресія може не завершитись, війна може прийти в Європу і до наших земель. Тому ці кошти потрібні для нашої оборони. Велика частина цих грошей піде у промисловість та економіку США, тому що ми купуємо багато оборонного обладнання, зброї та боєприпасів у США.

Звичайно, ми готуємось до стримування. Що б не трапилось у майбутньому і я сподіваюсь, що цього не станеться, Росія буде випробувати НАТО. І ми знаходимось там, живемо там кілька тисяч років та не боїмось. Але нам потрібна підтримка. І війна в Україні показала, що це спільна справа, про яку ми маємо дбати.

Нещодавно у медіа зʼявлялись повідомлення, що начебто американські високопосадовці застерігали українців проти атак на російську енергетичну інфраструктуру. Водночас змінюється і риторика, з якою деякі лідери на Заході говорять про війну в Україні, наголошуючи на «завершенні війни», а не «перемозі України». Чи бачите ви політичну волю підтримувати Україну у війні до перемоги?

–На щастя, немає якихось реалістичних процесів, які б хтось намагався почати, щоб вести переговори без України. Тільки Україна може сказати, коли і на яких умовах може настати мир. Українці запекло воюють, тому що вони воюють не лише за території. Це боротьба за виживання, тому що Путін не хоче миру, він хоче знищити весь народ як країну. Тому це вирішальна боротьба. Маємо також розуміти, що будь-які ідеї чи ініціативи без України – це пастка. Звісно, Путіну такі ініціативи потрібні, щоб показати всьому світу, що він сильний, а ми слабкі. Запустити такі процеси – пастка.

Ми бачили, що сталось у 2014 році під час Мінських угод. Тоді ми всі говорили, що добре мати перемирʼя. Але що це було насправді – це був лише час для Путіна підготуватись до нової агресії. І цього разу буде те саме, тож нам потрібно закінчити цю війну.

Нам потрібно визначити ціль, не для України, а для нас всіх також. Нам потрібно виграти війну, ми не говоримо про це достатньо чітко. Ми маємо сказати, що таке перемога у цій війні. Території важливі, але це не тільки питання територій. Це також питання про відновлення міжнародного права. Ми закликаємо весь демократичний світ сформувати трибунал щодо злочинів агресії та злочинів керівництва Росії. Цю війну не можна завершити просто якимось перемир’ям. Ми мусимо зробити це – забрати в Путіна та Росії волю до агресії.

Під час візиту у Вашингтон вам часто ставили питання «що буде, якщо Україна програє?». Що така риторика означає для вас?

– Ні, ми не готуємося до плану Б, тому що ми маємо інвестувати всю силу у план А. Найголовніше те, що народ України має волю до боротьби. Для нас план дуже простий – дати Україні те, що вони просять. Вони не просять військових, щоб ми йшли з нашими хлопцями і військами воювати з Росією. Вони просять боєприпаси.

Моє запитання – якщо зараз не відбувається ескалація, то що таке ескалація?

Їм потрібна зброя, їм потрібні гроші. У нас все це є.

Ми постійно просто пояснюємо нашим партнерам, що головне – щоб вони не боялись. Ми чуємо завжди про ескалацію. Можливо, буде ескалація. Моє запитання – якщо зараз не відбувається ескалація, то що таке ескалація?

Путін погрожує застосуванням ядерної зброї. Я в це не вірю, протягом останніх двох років кожного разу, коли ми робили щось нове, давали зброю нового рівня, Путін погрожував ескалацією, але нічого не відбувалось. Він вбиває українців. Він порушує всі закони і правила, створені після Другої світової.

Ми маємо це зрозуміти. Що немає плану Б, якщо ми всі програємо разом з Україною – то ми всі програємо. Тож немає плану Б – підготовки до гіршого, але ми інвестуємо у план А. Звичайно, ми інвестуємо багато в нашу оборону, тому що ми розуміємо – Росія залишиться загрозою.

Росія намагається перекласти відповідальність за підмосковну терористичну атаку на Україну. Що це може означати у ширшому контексті?

– Ми не знаємо достеменно, що там відбулось. Звичайно, всім шкода невинних жертв, навіть якщо це відбулось у Росії. Можливо, Путін якимось чином підтримував цю атаку проти свого ж населення.

Росія може мобілізувати близько 400 тисяч людей

Це не вперше, коли він не зважає на людське життя в Росії. Він використовує це щоб обвинувачувати Україну. Використовує цю можливість, щоб закликати населення Росії воювати проти України, воювати проти будь-кого, хто з ним не згоден.

Думаю, що незабаром ми побачимо повну мобілізацію, тому що вони зараз змінили те, як вони називають агресію. Вони не називають її більше спецоперацією, вони називають це війною.

Якщо у вас війна, то і мобілізація. Вони можуть мобілізувати близько 400 тисяч людей, але, думаю, Путін не надішле їх всіх в Україну, а використає людей, щоб відновити потужності на кордонах.

Previous post співробітників Siemens звинуватили в постачанні газових турбін до Криму
Next post Шольц не дає Taurus Україні, щоб запобігти війні РФ і НАТО – новини LB.ua