Підсумки 25.04: Візит американців й нове поховання

Підсумки 25.04: Візит американців й нове поховання

Фото: Zelenskiy_official

Зеленський провів зустріч із Ентоні Блінкеном та Ллойдом Остіном

З початку війни в Україну вперше прибули високопоставлені американські чиновники; супутник зафіксував третє масове поховання біля Маріуполя. Кореспондент.net виділяє найголовніші події вчорашнього дня.


Зеленський провів зустріч із Ентоні Блінкеном та Ллойдом Остіном


Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із держсекретарем США Ентоні Блінкеном та міністром оборони Ллойдом Остіном. Президент та представники США обговорили оборонну допомогу, посилення санкційної політики проти Росії, а також фінансову підтримку України та гарантії безпеки. За словами українського лідера, надана США оборонна підтримка на загальну суму 3,4 млрд доларів є найбільшим внеском у зміцнення обороноздатності України. Також президент заявив, що бачить США лідером серед країн – гарантів безпеки України у майбутньому.


Під Маріуполем виявлено ще одне місце масового поховання


На Донеччині супутники зафіксував уже третю братську могилу біля Маріуполя – на території цвинтаря окупованого села Старий Крим, що розташоване за п’ять кілометрів від міста. Перші викопані траншеї на території Старокримського цвинтаря з’явилися 24 березня – вже після того, як селище було окуповане російськими військовими. На супутниковому знімку за 24 квітня було зафіксовано нові траншеї. Протяжність місця масового поховання збільшилася до 200 метрів.


Війська РФ обстріляли п’ять залізничних станцій


Потужні вибухи під час повітряної тривоги вранці у понеділок, 25 квітня, сталися у Вінницькій, Рівненській та Львівській областях. На Рівненщині повідомили про влучання у залізничну інфраструктуру. Про пожежі повідомили також у Львівській області. На Вінниччині прогриміли кілька вибухів. В Укрзалізниці зазначили, що загалом було обстріляно п’ять залізничних станцій.


Внаслідок ракетного обстрілу Жмеринки та Козятина Вінницької області загинули п’ятеро людей, ще 18 отримали поранення. За фактом обстрілу відкрило кримінальні провадження.


Також російські окупанти обстріляли Коростень на Житомирщині. Вибух пролунав у районі залізниці.


У Херсоні окупанти взяли під контроль приміщення міської ради


Озброєні люди забрали ключі, змінили охорону на свою. Жодних пояснень людям не дали. Останнім залишив будинок міський голова Ігор Колихаєв. Він підтвердив захоплення міськради та пообіцяв надати більше деталей пізніше.


Стало відомо, хто очолить дипмісію США в Україні


Президент США Джо Байден офіційно висунув кандидатуру дипломата Бріджит Брінк на роль нового посла в Україні. На сьогодні Брінк є надзвичайним та повноважним послом США у Словаччині, обіймає цю посаду з 2019 року. До цього протягом кількох років була заступником помічника держсекретаря у Бюро європейських та євразійських справ.


Стефанчук назвав теми, які ніколи не стануть предметом переговорів


У переговорах з Росією Україна має “червоні лінії”, які є принциповими та не можуть бути предметом домовленостей. Йдеться про суверенітет, незалежність та територіальну цілісність. Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук зазначив, що вірить у дипломатичний шлях для завершення війни. Однак після скоєних російськими окупантами звірств “цей коридор стає все вужчим”.


У Тирасполі заявили про обстріл “Міністерства держбезпеки”


У столиці невизнаної “Придністровської Молдавської Республіки” Тирасполі сталося кілька вибухів у приміщенні т.зв. “Міністерства державної безпеки”. За попередніми даними, постріли були зроблені із ручного протитанкового гранатомета. У відомстві та сусідніх будинках вибило вікна, але постраждалих немає.


Луганська область залишилася без електроенергії


Уся Луганська область залишилася без напруги. Внаслідок знеструмленої підстанції Кремінська на 500 кВ світла не було в жодному населеному пункті. До Кремінської підстанції дістатися неможливо через обстріли. Енергетики змушені були шукати способи підключення регіону до електромережі.


Пентагон розширить навчання для українських військових


Міністерство оборони США розширить військові навчання для українських військовослужбовців у регіоні з певними видами озброєння. Також США разом із союзниками та партнерами продовжать координувати постачання додаткового важкого озброєння, боєприпасів та запчастин з інших країн.


У Держдепі США розкрили деталі нового пакету допомоги Україні


США виділили 713 млн доларів для України, а також допомогу для 15 інших країн-членів НАТО, партнерів у Центральній та Східній Європі. Понад 322 млн доларів призначено для підтримки можливостей України, забезпечення ЗСУ більш передовим озброєнням та системами протиповітряної оборони.


Міжнародний кримінальний суд приєднався до розслідування воєнних злочинів РФ


Спільну слідчу групу (ССГ) з розслідування воєнних злочинів РФ в Україні розширено шляхом залучення як учасника Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС). У кожній із держав-учасниць ССГ йде власне національне розслідування агресії РФ в Україні. Сторони та учасники ССГ координуватимуть свої дії, разом плануватимуть слідчі стратегії, а також оперативно та безпечно обмінюватимуться інформацією та доказами.


РФ заявила про прискорення освоювання Курил


Росія у відповідь на заяву Японії про незаконну російську окупацію Південних Курил прискорено вестиме промислове і туристичне освоєння Курильських островів. Про це заявив повпред президента РФ у Далекосхідному федеральному окрузі Юрій Трутнєв. Він наголосив, що Росія має намір возити на острови туристичні групи, жити і працювати на Курильських островах “виходячи з того, що це, без всякого сумніву, територія РФ”.



Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet


 

Previous post Президент України подякував США за програму ленд-лізу
Next post Зброя кібератак. У Мережі нова хакерська програма

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *