Шольц заперечує передачу Taurus Україні: Мені важливо, щоб не розпочалася війна Росії із НАТО | новини України

Зауважив, що Німеччина також не відправлятиме своїх військових до України.

Артем Джеріпа

Артем Джеріпа

Редактор новин

Шольц заперечує передачу Taurus Україні: Мені важливо, щоб не почалася війна Росії з НАТО
Олаф Шольц (Фото: EPA)

Німецький канцлер Олаф Шольц у контексті відмови надати далекобійні ракети Taurus Україні заявив, що важливим для нього залишається “не ескалувати” війну до зіткнення Росії та НАТО. У той же час Німеччина витратила на допомогу Україні понад 28 млн. євро, розповів він в інтерв'ю Märkische Allgemeine Zeitung.

“… Як глава уряду я повинен взяти на себе відповідальність у питаннях війни та миру, а також у питаннях безпеки в Європі – і це також стосується питання Taurus. Крім потужної підтримки України, для мене залишається важливим одне: ми зробимо все можливе, щоб війна не ескалавалася, тобто [не началась] війна між Росією та НАТО”, – сказав він.

Шольц зазначив, що Німеччина також не відправлятиме своїх військових до України.

З кожною передачею зброї Україні ФРН ретельно зважуватиме, що це означатиме в контексті ескалації, пояснив Шольц.

“Тому я вирішив так, як вирішив (щодо Taurus. – Орд.)”, – зазначив голова німецького уряду.

Міністр оборони Німеччини: Дискусії про ракети Taurus для України доводяться до крайності

Водночас, зазначив він, Німеччина “більш ніж будь-яка інша країна Європи” підтримує Україну зброєю та боєприпасами – і лише на це витратила понад 28 млрд євро.

Шольц зазначив, що ця сума “більша, ніж у багатьох інших країн разом узятих”.

“І ми робитимемо це стільки, скільки потрібно. Це показує Путіну, що він не повинен просто чекати, доки всі інші відмовляться від своєї підтримки”, – підсумував канцлер.

ДОВІДКА. Taurus KEPD 350/150 – дозвукова авіаційна оперативно-тактична крилата ракета великої дальності класу “повітря-поверхня” для високоточних ударів та ураження високозахищених та поглиблених цілей без заходу ракетоносія до зони ППО противника. Базова модель KEPD-350 має тандемну бетонобійну бойову частину масою 481 кг, вага вибухової речовини – близько 50 кг. Маса заправленої – 1360 кг, порожня – 1080 кг. Гранична дальність польоту – щонайменше 500 км.

Більше про ці ракети LIGA.net писала тут.

  • У жовтні 2023 року канцлер ФРН заявив, що причинами відмови від передачі Україні крилатих ракет Taurus є “конституційні обмеження та ризик ескалації війни”.
  • Вже 17 лютого 2024 року він відповів на те саме питання по-іншому. Сказав, що потрібний “найкращий момент” для цього. 26 лютого він заявив, що відмова обґрунтована “ризиком залучення Німеччини до війни”.
  • 13 березня генеральний секретар СДП Німеччини Кюнерт закликав припинити дискусію щодо постачання Україні крилатих ракет Taurus.
  • 15 березня стало відомо, що Міністр закордонних справ Німеччини Бербок кулуарно намагається переконати Шольца передати Україні крилаті ракети Taurus.
  • 26 березня глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що отримує від Берліна “роздратовані коментарі”, коли Україна закликає Німеччину передати далекобійні крилаті ракети Taurus.

Читайте також: У Німеччині вчені розкритикували Шольця за невиразну позицію щодо України: Не вистачає ясності

Previous post ​​7️⃣6️⃣4️⃣ доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти на…
Next post Виробництво бензину в Росії впало на 14% після атак на НПЗ