Виробництво бензину в Росії впало на 14% після атак на НПЗ

У Росії через атаки українських дронів на нафтопереробні заводи продовжує знижуватися щотижневе виробництво бензину та дизельного палива.

За даними Росстату, за тиждень з 18 по 24 березня російські НПЗ виробили 754,6 тисяч тонн бензину і 1,648 млн тонн дизеля. За третій тиждень березня минулого року було вироблено 880 тисяч тонн бензину та 1,770 мільйонів тонн дизпалива – відповідно. Таким чином, за даними Росстату, виробництво бензину в Росії до кінця березня скоротилося у річному вираженні на 14%, а дизельного палива – на сім відсотків.

Минулого тижня “Нова газета Європа” підрахувала, що до середини березня ЗСУ змогли вивести з ладу приблизно шосту частину (16%) від російського виробництва автомобільного палива.

У березні атакували такі об'єкти, як Рязанський НПЗ “Роснефти” і завод “Лукойлу” в Кстові в Нижегородській області. Обидва входять до топ-10 найбільших НПЗ Росії та постачають бензином Москву. Вони пошкоджені установки первинної переробки нафти; скільки триватиме ремонт, не повідомлялося. Також були атаковані Слов'янський НПЗ у Краснодарському краї, Сизранський та Куйбишевський НПЗ у Самарській області.

За даними Reuters, після атаки безпілотника по Куйбишевському НПЗ в Самарській області 23 березня, в результаті якої було виведено з ладу одну з двох його установок первинної переробки нафти, з ринку в середньомісячному вираженні “вибило” ще близько 45 тисяч тонн бензину та 55 тисяч тонн дизельного палива.

Усього з початку року було атаковано 15 НПЗ у 10 регіонах Росії. Їхня загальна переробна потужність — 192 мільйони тонн нафти на рік, підрахував The Insider.

Офіційно Київ не брав на себе відповідальності за атаки на російські нафтові заводи.

Голова міжнародного нафтотрейдера Gunvor Group, одного з великих продавців російської нафти до вторгнення в Україну, Торбьорн Торнквіст в інтерв'ю Bloomberg заявив, що
Росія втрачає до 600 тисяч барелів переробленої нафти на день через атаки безпілотників на нафтопереробні заводи.
На цьому фоні, пише агентство, ф'ючерси на дизельне паливо зросли вчетверо, а ф'ючерси на бензин – ушестеро. Експорт із Росії впав на кілька сотень тисяч барелів на добу, уточнив Торнквіст.

Видання Financial Times із посиланням на три джерела пише, що Вашингтон закликав Київ припинити атаки на енергетичну інфраструктуру Росії. США звертають увагу, що удари по цих об'єктах можуть призвести до зростання світових цін на нафту і спровокувати заходи Москви у відповідь щодо енергетичної інфраструктури.

Previous post Шольц заперечує передачу Taurus Україні: Мені важливо, щоб не розпочалася війна Росії із НАТО | новини України
Next post Після теракту в Підмосков’ї силовики РФ шукають «терористів» в окупації?