Аналог GLSDB Росії у бою: військовий аналітик Коваленко розповів, що таке УМПБ Д-30 новини України

Використання такої зброї вже фіксувалося у Донецькій та Херсонській областях, зазначив військово-політичний оглядач Коваленка.

Уляна Кричковська

Уляна Кричковська

Редактор новин LIGA.net

Аналог GLSDB Росії у бою: військовий аналітик Коваленко розповів, що таке УМПБ Д-30
Харків, 27 березня (Фото: Харківська ОВА)

Російська армія зараз тестує авіаційну бомбу УМПБ Д-30СН у реальних бойових умовах. Це бомба – аналог американських GLSDB, проект якої Росія закинула у 2010-х роках, проте почала знову на початку повномасштабного вторгнення в Україну. Про це розповів у коментарі для журналістки ЛІГА.net військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

Коваленко розповів, що зараз проходить випробування УМПБ Д-30СН у реальних бойових умовах, як і з протикорабельною крилатою ракетою з гіперзвуковою повітряно-реактивною руховою установкою “Циркон”.

Військово-політичний оглядач наголосив, що авіаційна бомба УМПБ Д-30СН – це “швидше аналог американської GLSDB”. У компіляції між собою авіаційної бомби, якою є GLSDB – це GBU-39/B SDB, а також розгінний блок M26 від реактивного снаряда, який використовують реактивні системи залпового вогню M270 HIMARS та російські УМПБ Д-30СМ.

Росія у 2010-х роках створювала проект цих авіаційних бомб із метою скопіювати концепцію американських GLSDB: загальну концепцію бомби з реактивним двигуном. Проте, розповів Коваленко, вони не змогли її реалізувати повноцінно та проект було закрито.

З початком повномасштабного вторгнення цей проект став актуальним, наголосив він.

“Загалом, що він дає: це фактично авіаційна бомба, яка сама по собі має потужнішу бойову частину, ніж реактивний снаряд 122 калібру для БМ-21 “Град” або навіть для БМ-27 “Ураган”, – пояснив Коваленко.

Залишки УМПБ Д-30СН у Мирнограді (Фото: Telegram)
Залишки УМПБ Д-30СН у Мирнограді (Фото: Telegram)

Аналітик зазначив, що ці авіабомби можуть завдавати ударів більш високоточно, ніж реактивні системи залпового вогню, а також авіаційні бомби з універсальним модулем, плануванням та корекцією польоту. Крім того, УМПБ Д-30СН мають:

→ більш потужну бойову частину;
→ реактивний двигун;
→ більша відстань польоту;
→ велику швидкість.

“Тобто фактично вони за характеристиками кращі, але це не означає, що їх багато, що їх використовуватимуть сотнями”, – зазначив Коваленко.

На запитання журналіста, чи збивали українські системи протиповітряної оборони такі бомби, Коваленко зазначив, що, наскільки йому відомо, поки що немає.

У той же час фіксувалося використання такої зброї в Донецькій та Херсонській областях, було завдано ударів по Херсону.

“Тому, в принципі, їх на певних локаціях використовували, але була інформація, що вони, незважаючи на те, що повинні мати досить непогану точність, не потрапили туди, куди треба”, – підсумував військово-політичний оглядач.

  • Учора після російського ракетного удару голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синегубов повідомив, що попередньо росіяни вперше били по місту керованим боєприпасом великого калібру – УМПБ Д-30СН.
  • Він зазначив, що росіяни вирішили випробовувати свої модифіковані бомби на мешканцях житлової забудови. По дитячому майданчику, школі та лікарні.

Читайте також: “Це був експеримент”. Якими ракетами РФ ударила по Києву та де шукати пускові установки

Previous post Вихід компаній з РФ: становить $107 млрд – новини LB.ua
Next post Україна отримала четвертий транш МВФ у $880 млн | новини України