Австрія заарештує Путіна, якщо він приїде до країни – Мін’юст – новини України, Політика

Австрія як учасниця Римського статуту зобов’язана виконувати ордери на арешт, видані Міжнародним кримінальним судом, імунітету перед Судом немає навіть у глав держав. Про це повідомили у федеральному міністерстві юстиції Австрії у відповідь на запит про виконання країною ордера МКС на арешт російського диктатора Володимира Путіна.

“Австрія є учасницею Римського статуту. Це означає, що Австрія, як і всі інші договірні сторони, зобов’язана співпрацювати з МКС: ордери на арешт, видані Судом, повинні виконуватися, а особи, які розшукуються Судом, повинні бути арештовані”, – відповіли у відомстві на запитання. про те, чи заарештує австрійська влада Путіна у разі його прибуття на територію Австрії.

У міністерстві юстиції Австрії також зазначили, що “у 2019 році (у справі стосовно президента Судану Омара аль-Башира. – ред.) МКС уже встановив в одній справі, що імунітету перед Судом немає навіть у глав держав”.

“Ніхто не стоїть над законом, що конкретно означає, що кожен злочин має бути повністю розслідуваний. Безкарності не має бути”, – наголосили в австрійському Мін’юсті.

  • 17 березня 2023 року МКС видав ордер на арешт Путіна та дитячого омбудсмена РФ Марії Львової-Бєлової за депортацію дітей з України. Виданий у Гаазі ордер – довічний.
  • Понад 40 країн світу підтримали ордер на арешт російського диктатора та дали $4,9 млн для підтримки МКС у його розслідуваннях військових злочинів в Україні.
  • Журналісти Bloomberg повідомили, що Угорщина заблокувала спільну заяву держав-членів Євросоюзу про видачу міжнародного ордера на арешт Путіна. У Будапешті назвали цю новину “фейком”.
  • Південноафриканський уряд не бажає затримувати Путіна і навіть звернувся за юридичною консультацією щодо того, як уникнути виконання ордера, повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Вірменія розпочала процес ратифікації Римського статуту і зможе затримати у себе Путіна

Вадим Ребрина

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Титани, завдяки яким ми вільні: Роман Махновський внаслідок чергового обстрілу на передовій втратив руки
Next post Київський суднобудівний Жеваго продадуть за борги перед НБУ – новини України, Банки