Фільми, мурали, марки: які витвори мистецтва закарбували історію боїв за Ірпінь

Показати правду війни через мистецтво. Ірпінь – це одне з міст Київщини, що зазнало окупації. І привернуло увагу культурних діячів. Тож тепер фільми, мурали та марки – це символи повернення міста під український контроль. Які саме витвори мистецтва закарбували історію боїв за Ірпінь, дивіться у сюжеті.

Ці кадри з документального фільму “Форпост Ірпінь” облетіли весь світ. Фільм знятий за книгою “Битва за Ірпінь”, яку написав український політтехнолог та літератор Петро Щербина. У кінострічці показують тяжкі бої між ЗСУ та російськими військовими.

Битва за Київщину була ключовою: від того, чи паде столиця, – залежала доля всієї нашої держави. І саме на Київщині світ дізнався, хто така армія росії. Військо злочинців та терористів.

Валерія Глущенко, кореспондентка:

Затримати ворога на підступах до столиці потрібно було за будь-яку ціну. Тоді військове керівництво ухвалило стратегічне рішення підірвати мости, що ведуть до столиці. Щоб не дати ворогу зайти в сам Київ. Ірпінь став форпостом. Містом-прикладом для всього світу. Ціною життів військових та цивільних, загарбник був зупинений. В окупації Ірпінь був рівно місяць і один день. І за цей час, за офіційними даними, загинули майже триста цивільних та п’ятдесят військових. І ось цей мурал на стінах однієї із будівель Києва – один із символів мужності та протистояння агресору. На ньому – жителька Ірпеня Анастасія Тиха, яка виводила під обстрілами своїх собак. Фото з дівчиною, як вона веде під обстрілами своїх чотирилапих підопічних, облетіло тоді весь світ. Сьогодні Настя згадує ті дні, наче страшний сон. Але пережите додало дівчині сили та наснаги. З чоловіком вони відкрили найбільший притулок по догляду за тваринами з інвалідністю. Мурал з фотографією Анастасії створив один з дистриб’юторів зоотоварів в Україні. І цей будинок, кажуть в компанії, обрали не випадково.

Анастасія Рудавка, керівниця департаменту комунікації “Suziria”:

Жителі будинку дуже вболівали за цей малюнок. І після того, як ми розмалювали одну стіну, вони просили продовжити з іншого боку. І тут доволі багато власників тварин, людей, які вигулюють своїх малих хвостатих друзів. Навіть на відкритті ми побачили шалену підтримку місцевих людей.

Історія Ірпеня вразила й британського художника Бенксі – на одній з будівель у місті він намалював графіті – гімнастку з бандажем на шиї, яка балансує над отвором у стіні, утвореним від російського снаряда. Будинок був серйозно пошкоджений під час боїв та не підлягав капітальному ремонту. Тому його, зрештою, знесли, а частину стіни з графіті помістили в металеву рамку, щоб потім вбудувати в новий будинок.

Президент присвоїв Ірпеню звання “Міста-героя”. І до другої річниці звільнення міста від окупанта “Укрпошта” випустила серію марок, присвячених трьом містам: Бучі, Ірпеню та Гостомелю.

Ігор Смілянський, генеральний директор “Укрпошти”:

Ми намагались обрати іміджі “БУЛО” та “СТАЛО”, бо ми хотіли показати, в чому різниця. Бо такі красиві міста, бо це було одне із молодих міст України, що розвивається. Одна із наших цілей “Укрпошти”, бо марка – це ж символ України, було привернути увагу зовнішньої аудиторії. І ми обрали ті іміджі, які потрапили на сторінки міжнародних медіа для того, щоб підтримати увагу до війни в Україні.

Валерія Глущенко, кореспондентка:

Війна впливає на усі, без винятку, сфери життя українців, а творчість, як найбільш чутлива, реагує на пережите найбільш емоційно. Наш біль за рідну землю виливається у живопис, фільми, художні твори.

Це наша історія нашої незламності.

Previous post РФ наклала вето на продовження мандату експертів із санкцій проти КНДР. Україна заявила, що це “відповідає злочинним цілям Росії”
Next post Велика битва за Ірпінь: хроніка оборони міста