Бабуся рік не могла забрати свого онука з росії після того, як його матір померла: історія повернення хлопчика

Історія повернення з росії онука Алли Зіпи з Нікополя – це і драма, і детектив. Жінка рік не могла забрати свого онука з росії після того, як його матір померла від хвороби. Спершу пані Алла намагалася діяти за законом, але в росії, каже, законів для українців немає. Тому жінка була вимушена підпільно вивозити хлопця.

Прошу батька, забери, будь ласка дитину, я бабуся. А він мені отвечає: “В тюрмі живуть, і в інтернаті виживуть”.

У пані Алли досі навертаються сльози, коли пригадує, як їй довелося правдами і не правдами вивозити онука з росії. Хлопчик був там із матір’ю, але вона померла. І дитину тимчасово оселили у знайомих родини..

Алла Зіпа – жителька Нікополя:

Аня мені пише: “Михаловна, если Вы не приедете и не заберете дитину.. я не розщитала свої сили, в мене своїх троє, я третім беременна. Мужа забрали на війну проти нас воювати і я його як українця не люблю. Він нас ненавиде, а ми його”.

Майже рік пані Алла не могла домогтися, щоб онука віддали. Тоді жінка вирішила поїхати за ним сама….

Алла Зіпа – жителька Нікополя:

Вони сказали: “Ми не можем дать вам опікунство. Ми можем вам тільки дать гражданство, так як ви гражданка України, може ви візьмете наше гражданство?” А в мене заканчується вже срок і ілі в мене депортація, ілі дитину в інтернат. Я поняла, что я должна тікать.

До визволення хлопчика долучились і волонтери, посприяло і Міністерство закордонних справ України.

Алла Зіпа – жителька Нікополя:

Кирил даже не знав, що я його хочу викрасти. Попався нам пограничник, дивлюсь, а в нього очі добрі. Він запитав мене. Я бабуся, ось мій внук, ось в мене є документи, що папа нам довіряє, мама вмерла. Кажу везу додому в Україну, в Нікополь.

10-річний Кирило дає інтерв’ю з державним стягом на плечах, каже, пишається, що українець. Розповідає, поки бабуся розробляла план його порятунку – він вів свою боротьбу.

Кирило Фещенко, онук Алли Зіпи:

Розбирання, конфлікти, з дітьми, зі школою. Тому що я заходжу до класу, а там усі з Z-ками у телефоні. Я говорю: “Хлопці, Ви розумієте, що там людей вбивають зараз, це не смішно, діти гинуть, мами.” Я їм сказав, а вони мені там у відповідь “хохол”, ну різними матами мене покривають, не вимовлятиму це.

Пані Алла із Кирилом вже у рідному Нікополі, усі жахи позаду. Нині соціальна служба займається оформленням опікунства. Хоча, чиновники зізнаються – пів року вели листування із батьком Кирила, але марно.

Олена Флеровська, в. о. начальника служби у справах дітей Нікопольської міськради:

Наша робота була направлена більше на батька дитини, ще до того, як бабуся поїхала рятувати його, Але на жаль, батько не виконав своїх обовʼязків в повній мірі.

У росії залишаються тисячі українських дітей, незаконно вивезених окупантами. Повернути їх не просто, але історія Кирила та його бабусі доводить, що це можливо.

Previous post Із квітня збільшиться перелік препаратів, які відпускатимуть за е-рецептом: для чого вони потрібні
Next post росія блокує повернення українських дітей, нам вдаються лише “точкові операції” – Верещук (відео)