Роботи на фронті: як сучасні технології допомагають нашим військовим

На передовій нашим військовим допомагають роботи! Про це ще кілька років тому можна було лише мріяти, а тепер – це реальність! Війна в Україні довела, що лише танками та бронетехнікою не переламати її хід. Аби перемогти російське військо, потрібні технології. Зокрема, роботизовані комплекси, які виконуватимуть завдання замість людей. Михайло Манилюк бачив робота, який вже допомагає нашим захисникам на фронті виконувати різні місії.

Окопні бої. Шанси отримати тут поранення надзвичайно високі. Позицію українським бійцям інколи доводиться утримувати тижнями, а то й місяцями. Відтак, закінчується їжа, вода і набої до зброї.

Під такими потужними обстрілами звичайній людині на автомобілі до окопів наших захисників просто так не дістатися. Ворог із розвідувальних дронів цілодобово обстежує кожен метр, кожен рух. Забезпечити воїнів найнеобхіднішим могли б непомітні й досить швидкі роботи, і такі вже є на озброєні української армії. “АРК 1” – так називається робот, який прямісінько на наших очах, без жодних проблем, долає круті пагорби. У мирному житті цей роботизований звір міг би працювати підсобником на будівництві.

Позивний “Батя” – пілот роботизованого комплексу:

Спочатку це був задум, як камікадзе, для того, що ми не беремо в розрахунок гроші. Ми беремо саме життя людей. Щоб туди, куди ходять люди, не треба було ходити, а міг їздити робот.

Втім, зараз “брати” цього роботизованого комплексу на фронті виконують логістичні потреби наших захисників.

Ви можете сюди завантажити більше, можете закрити, якщо ви їдете через калюжі, і доставити хлопцям те, що вони хочуть.

Михайло Манилюк, кореспондент:

Такий робот доправляє хлопцям в окопи ліки, їжу, боєприпаси, а інколи й гарячу каву. Машина без жодних проблем долає бездоріжжя і може вибратися з будь-якої пастки.

Позивний “Дід” – представник компанії розробника:

Ним можна їхати навіть по сходах великих. Як у верх, так і вниз. Тому, використання його залежить все ж таки від умінь оператора дрона. У нього повний привід. Він має один електромотор. Підвіска розроблена таким чином, що він ніколи не сідає на пузо. Гарна прохідна платформа. З посиленими пружинами, які ми тут сховали й захистили від грязі та піску.

І що ще не менш важливо – чотириколісний помічник майже ніколи не перевертається, кажуть розробники.

Михайло Манилюк, кореспондент:

Цей модульний роботизований комплекс оснащений потужною прохідною платформою, відеокамерою, дистанційним керуванням, електричним двигуном. Двадцять таких роботів уже допомагають нашим захисникам на фронті виконувати спеціальні місії.

Позивний “Дід” – представник компанії розробника:

Це може бути і спостерігач. Це може бути і постачальник. Це може бути і розмінувальник в різних його модифікаціях.

Вага робота тринадцять кілограмів. Ще більше він може перевозити на собі.

Це логістичний дрон, в який можна завантажити до 15 кілограмів.

Позивний “Батя” – пілот роботизованого комплексу:

На нього можна встановлювати всілякі модулі, такі, наприклад, чи то РЕБ, котрий дистанційно буде керуватись, чи то дроти якісь для розмінування. Все, що завгодно.

Михайло Манилюк, кореспондент:

Керувати роботом так само легко, як іграшковою машинкою. Він дуже маневровий. Їде вперед, назад, праворуч і ліворуч. Розвиває швидкість до сорока п’яти кілометрів на годину.

Щоправда, на трасі він міг би позмагатися навіть з мопедом.

Позивний “Дід” – представник компанії розробника:

Насправді його швидкість 75 кілометрів на годину. Ми навмисно технічно й програмно її обмежили для того, щоб дати більше ресурсу та більше мощі цьому дрону, для того, щоб він міг проходити складні перешкоди.

Українські військові, які вже застосовують на фронті таких роботів, задоволені здібностями машин.

Позивний “Дід” – представник компанії розробника:

Його радіус використання 20 кілометрів. Якщо є супроводження з повітря – це зробити дуже легко. Зарекомендував себе дуже ефективно в різні погодні умови: і в сніг, і під час дощу, і після дощу.

А ще роботизований модуль “АРК 1” стійкий до ворожих систем радіоелектронної боротьби.

Завдяки тому, що він має висоту всього 80 сантиметрів, він менш вразливий для РЕБу. На тренуваннях, які ми проходили, і різних місій, ми можемо приїхати до РЕБу на відстань до 50 метрів. Сьогодні ми можемо виробляти близько ста одиниць.

Однак кожна техніка, а особливо така, потребує удосконалення. І розробники вже працюють над новими комплексами, якими можна буде керувати за сотні кілометрів від лінії зіткнення.

Позивний “Дід” – представник компанії розробника:

– Ми зараз займаємось розробкою “АРК 2” – це великий дрон. Ми розробляємо систему керування віддаленого. – Що ви маєте на увазі? Коли оператор керує дроном за сотні кілометрів? – Місія нашої компанії насправді – це збереження життів. Тому те, що стосується операторів дронів, він може знаходитися в будь-якій точці й віддалено керувати дроном. Не важливо, де він, в якому місці. І саме це зараз розробляється.

Компанія, яка розробляє платформи масового застосування роботизованих та безпілотних систем для потреб Сил оборони – шукає у свою команду фахівців. Вакансії розміщені на сайті.

Ми запрошуємо у свою команду радіоінженерів, інженерів, конструкторів. Ми забезпечуємо всіма умовами та можливість розвиватись, використовувати свої таланти на захист України.

Саме роботи можуть переламати хід війни. Адже, навіщо втрачати життя українського захисника, якщо на завдання можна відправити машину!?

Позивний “Дід” – представник компанії розробника:

Ця війна стала війною дронів, і якщо по літальних дронах ідуть розробки, іде виробництво, то по наземних роботах, на жаль, поки розробок мало.

В Україні активно працюють над масовим виробництвом наземних роботизованих платформ. Нещодавно фахівці оборонного кластера “Brave1” випробували на полігоні понад п’ятдесят таких комплексів. Деякі з них в зоні бойових дій вже знищують російське військо.

Previous post Допомога Україні від США – ЗМІ сильно розкритикували спікера Майка Джонсона
Next post НАТО можливо збиватиме ракети РФ біля своїх кордонів – новини LB.ua