В Україні задокументовано близько 90 випадків сексуального насильства, пов’язаного з війною, у тому числі як засіб тортур – заступник генсека ООН

Про це 13 січня на засіданні Радбезу ООН щодо України, яке в YouTube транслювало “Суспільне”, повідомила заступник генерального секретаря ООН Розмарі Дікарло.

“Було задокументовано близько 90 випадків сексуального насильства, пов’язаного з війною. У тому числі – як засіб тортур. Також було сексуальне насильство, яке відбувалося у формі згвалтувань, у тому числі групового, на територіях, підконтрольних Росії. Винні мають понести відповідальність”, – – сказала Дикарло.

З початку повномасштабної військової агресії РФ прокурори зафіксували 154 факти сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, повідомляли у грудні 2022 року в Офісі генпрокурора.

Російські командири знали про факти зґвалтування українських жінок на окупованих територіях з боку своїх солдатів та заохочували це, йдеться у матеріалі The New York Times, опублікованому 5 січня 2023 року.

контекст:

Про статеві злочини російської армії проти мирного населення неодноразово заявляли в Офісі президента України та офісі українського омбудсмена.

Тодішній генпрокурор України Ірина Венедиктова 22 березня 2022 року повідомила про першу підозру окупанту у зґвалтуванні в Україні. 30 травня вона сказала, що першу справу про зґвалтування під час війни передано до суду.

Посол Великобританії в Києві Мелінда Сіммонс вважає, що російські військові використовують зґвалтування як зброю у війні проти України.

Previous post «Що, я на кнопку натискав?» – видання «Важные истории» знайшло кількох осіб, імовірно причетних до трагедії в Дніпрі
Next post На матч української тенісистки на Australian Open прийшли люди з російським прапором та у футболці Путіна. Інцидент засудив посол України