Норвегія надасть танки Україні – міноборони

За словами Грама, передачу танків Україні підтримує уряд країни.

При цьому глава міноборони Норвегії не уточнив, скільки танків буде поставлено Києву.

Грам зазначив, що передача танків має бути підкріплена навчанням українських солдатів.

Міністр оборони підкреслив, що Норвегія має німецькі танки Leopard 2А4.

контекст:

Україна просить у партнерів сучасні танки для протистояння російській агресії та деокупації української території. Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що для виходу на кордони 23 лютого 2022 року, тобто до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, ЗСУ потрібно отримати від союзників 300 танків, 600–700 БМП та 500 гаубиць.

Дискусії щодо надання Україні німецьких танків Leopard велися протягом останніх місяців. Канцлер Німеччини Олаф Шольц спочатку відмовлявся від такого кроку, але 9 січня сказав, що Німеччина дасть Україні важкі танки, якщо це зроблять “друзі та союзники”.

25 січня уряд Німеччини ухвалив рішення про надання Україні основних бойових танків Leopard 2. ФРН “на першому етапі” поставить Україні 14 танків. Це частина більшого плану створення двох батальйонів, у кожному з яких буде по 40 танків Leopard 2, зазначив Der Spiegel. ФРН разом із Фінляндією, Іспанією та Нідерландами створять один батальйон танків Leopard 2A6, а Польща та Норвегія – другий батальйон Leopard типу 2А4.

Крім Німеччини, як сказано на сайті бундесверу, танки Leopard 2 мають у своїх арсеналах ще щонайменше 14 країн.

Про намір поставити Україні 14 танків Challenger 2 заявила Велика Британія. 25 січня про передачу Україні 31 танка Abrams заявив президент США Джо Байден.

Previous post експерт розповів — Ексклюзив ТСН — tsn.ua
Next post Байден: Ми допоможемо Україні захистити свою територію та перейти у контрнаступ – відео – новини України, Політика