“Немає табу”. Глава міноборони Франції висловився щодо можливих поставок Україні бойових літаків

Про це Лекорню розповів на спільній із Резніковим прес-конференції, його цитує Le Monde.

Захід також транслювалося у Twitter міноборони Франції.

Лікарню, як і президент Франції Еммануель Макрон напередодні, підтвердив, що “немає табу” щодо поставок Україні винищувачів на певних умовах, зазначає Le Monde.



Макрон 30 січня під час візиту до Гааги (Нідерланди) допустив передачу Україні військових літаків західними партнерами.

За його словами, “за визначенням ніщо не виключено”.

Президент Франції назвав умови передачі Києву бойових літаків.

Зокрема, можливе постачання не повинно призвести до ескалації у війні. Те, що передає Франція, “має не зачіпати російську територію, а захищати Україну”, а також “не послаблювати боєздатність” французької армії, зазначив Макрон.

ЗМІ повідомляли, що Резніков під час візиту до Парижа зустрінеться з Макроном і попросить у нього передати ЗСУ винищувачі.

контекст:

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року жодна країна не повідомляла офіційно про постачання в Україну бойових літаків – ані радянського зразка, ані сучасних західних.

У липні ця тема почала обговорюватися активніше, але вже у вересні спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що Україна на даний момент не може отримати від західних союзників винищувачі F-16 з низки причин, зокрема йшлося про необхідність адаптувати українську. аеродромну інфраструктуру до цієї техніки.

20 січня 2023 року президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників восьмого “Рамштайну” із закликом дати Україні F-16 та далекобійні ракети. Глава МЗС України Дмитро Кулеба 23 січня заявив, що питання передачі Україні бойових літаків “зрушило з мертвої точки”.

Кабінет міністрів Нідерландів розгляне можливість постачання винищувачів F-16 до України, якщо про це попросить київський уряд. Про це заявив міністр закордонних справ Вопке Хукстра під час парламентських дебатів 19 січня. 23 січня міністр оборони Литовської Республіки Арвідас Анушаускас заявив, що Литва підтримує надання Україні західної авіації та вважає, що потрібно створити систему її використання.

Видання Politico написало, що у січні західні союзники розпочали дебати про постачання Україні сучасних винищувачів.

Глава польського уряду Матеуш Моравецький заявив 30 січня, що Варшава лобіюватиме серед союзників постачання Україні винищувачів F-16, як це було з німецькими танками Leopard 2. Цього ж дня президент США Джо Байден заявив, що Америка не постачатиме Україні F-16 .

Previous post Перевізники можуть скорочувати маршрути до лінії фронту: уряд ухвалив рішення – новини на УНН
Next post Шоптенко показала, як разом із сином вперше каталася на лижах / Бульвар Шоубіз