Є дві слабкі точки у структурі Російської імперії, на які ми повинні тиснути – еліти та національні околиці.

“У мене надія, чесно тобі скажу, на дві речі. Потрібно нам розколювати Росію зсередини: це еліта і це національні околиці. Ми теж недооцінюємо це, мені здається”, – сказав він.

Гончаренко нагадав, що він очолює міжфракційне об’єднання “За вільний Кавказ”, а також був ініціатором ухвали про визнання незалежності Чечні-Ічкерії. Він подав у Верховну Раду проект ухвали про визнання геноциду черкеського народу.

“Потрібно продовжувати. І ось ці околиці національні – вони тліють. Знову ж таки, ніхто не може сказати, загоряться вони, не загоряться, в який момент загоряться, але це дві, мені здається, слабкі точки в структурі ось цієї російської імперії – це еліти і це національні околиці, які ми повинні тиснути, тиснути, тиснути. І рано чи пізно буде результат”, – зазначив Гончаренко.

Гончаренко: З автократичними та диктаторськими режимами завжди одна й та сама історія: вони виглядають супервпевнено ще за хвилину до того, як починають руйнуватися. Читайте повний текст інтерв’ю

ВІДЕО

Видео: Алеся Бацман / YouTube

контекст:

Політики та аналітики з різних країн неодноразово висловлювали припущення, що Росія рано чи пізно розпадеться. Секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олексій Данилов ще у 2020 році назвав Росію “штучною освітою”, яка була створена “під кулеметами”, і припустив, що вона розвалиться ще за її життя.

Колишній командувач військ США в Європі, генерал у відставці Бен Ходжес прогнозує розпад Росії, каталізатором якого стане розв’язана нею війна в Україні. Генерал у колонці для британського видання The Telegraph, опублікованій у вересні 2022 року, закликав світ починати готуватись до цього процесу заздалегідь, щоб зменшити його геополітичні наслідки.

На думку колишнього російського віце-прем’єр-міністра, близького соратника екс-президента РФ Бориса Єльцина Михайла Полтораніна, у разі розпаду “першою змиється Тува разом із [министром обороны РФ Сергеем] Шойгу”, після цього від Росії можуть відокремитися Чечня, Дагестан та Далекий Схід.

Росію до 2033 року чекає розпад або перетворення на failed state. Такий прогноз дала майже половина експертів із зовнішньої політики, опитаних аналітичним центром Atlantic Council.

Previous post Рахункова палата заявила, що Фонд держмайна допустив порушень понад 90 млрд грн
Next post Чи будуть коливання долара і коли можливий перегляд курсу гривні Нацбанком – розповів експерт – новини на УНН