Президент Грузії заявила, що Саакашвілі не випустять із в’язниці навіть якщо вона його помилує

Коментуючи рішення Тбіліського міського суду, який не відпустив Саакашвілі на лікування, вона сказала, що судді засудили грузинський народ “ходити замкненим колом”.

“Президент не обговорює і не може обговорювати справедливість/несправедливість цього рішення, оцінка залежить від нас усіх. Ясно одне: цим рішенням грузинський народ був засуджений ходити по замкнутому колу і залишатися заручниками ситуації, що склалася”, – сказала Зурабішвілі.

Вона зазначила, що вимагають у неї скористатися правом президента на помилування “намагаються обдурити суспільство”. Оскільки колишньому президенту висунуто ще три звинувачення, він все одно не вийде на волю, вважає вона.

“Відповідальність за занурення країни в цей стан порівну ділиться між тими, хто переконав колишнього президента приїхати, і тими, хто його впустив і фактично не випускає більше”, – додала глава Грузії.

6 лютого суд у Тбілісі відмовився звільнити Саакашвілі чи відстрочити його покарання. Сам політик заявив, що “отримав смертний вирок”.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що розчаровані рішенням суду, який не взяв до уваги висновку лікарів про тяжкість хвороби Саакашвілі та відмовив у відправленні його за кордон для лікування.

“Влада Грузії має негайно припинити зводити політичні рахунки з українським громадянином, гарантувати дотримання його прав і передати його Україні”, – йдеться у повідомленні МЗС.

контекст:

Саакашвілі обіймав посаду президента Грузії два терміни поспіль у 2004–2013 роках. Незабаром після звільнення з посади президента він залишив країну. У Грузії проти нього порушили кілька кримінальних справ, його підозрюють у зловживанні владою та переслідуванні політичних опонентів. Сам Саакашвілі кримінальні справи називав політично вмотивованими.

1 жовтня 2021 року Саакашвілі повідомив, що повернувся до Грузії. Того ж дня політика затримали та заарештували. Прокуратура Грузії порушила проти нього ще одну кримінальну справу за фактом незаконного перетину кордону.

За час перебування під вартою Саакашвілі кілька разів оголошував голодування. У травні 2022 року його перевели на обстеження до цивільної клініки “Вівамед” у Тбілісі, де він перебуває досі. Адвокат Шалва Хачапурідзе повідомив, що політик діагностував деменцію і туберкульоз, є підозри ще на десятки захворювань.

1 грудня було оприлюднено результати судово-медичної експертизи стану здоров’я Саакашвілі – вони свідчать, що політику необхідне лікування у багатопрофільній клініці в ЄС чи США. У зразках волосся Саакашвілі знайшли сліди вісмуту, барію та ртуті. Також експертиза показала отруєння миш’яком та залежність від препаратів.

Українська влада, зокрема президент України Володимир Зеленський, неодноразово закликала Грузію дозволити Саакашвілі лікуватися за кордоном. Українське МЗС, наприклад, пропонувало передати екс-президента Грузії Україні.

Previous post Занадто амбітний план України щодо вступу до ЄС
Next post прем’єр Нідерландів заявив про «гірке розчарування»