Внаслідок атаки РФ 22 березня було пошкоджено всі енергоблоки Бурштинської та Ладижинської ТЕС – ДПЕК

“Ми втратили 50% встановленої потужності. У нас постраждали всі блоки на Бурштинській ТЕС і всі – на Ладижинській ТЕС. Енергоблоки різною мірою руйнування: від повної до понад 50%”. […] У деяких випадках потрібно будувати блоки майже з нуля», – сказав Сахарук.

Він додав, що не працює сильно пошкоджена керованими авіабомбами Курахівська ТЕС у Донецькій області.

Загалом у системі втрачено майже 2 ГВт доступної потужності, уточнив Сахарук.

За його прогнозами, один-два блоки ТЕС ДПЕК почнуть працювати раніше, але загалом на відновлення потрібно від півроку до двох років або навіть більше.

Сахарук зазначив, що після дефектації стане зрозумілим, якого обладнання не вистачає. За його словами, зараз “критично необхідні” трансформатори.

Він зазначив, що, за попередньою оцінкою, великого обладнання зруйновано приблизно на $200 млн, але ця сума збільшиться після завершення дефектації. Крім того, ще майже $80-100 млн коштуватимуть відновлювальні роботи.

“Зараз є запаси певного обладнання, але його нікуди ставити через дуже великі руйнування. У деяких випадках потрібно будувати блоки майже з нуля”, – повідомив він.

Відновлювати роботу своїх ТЕС ДПЕК збирається частково за свої кошти, але, як наголосив виконавчий директор компанії, “масштаб руйнувань колосальний, тому без підтримки міжнародних донорів компаніям не відновитись”.

Бурштинська ТЕС не вперше потрапила під обстріл Росії. Так, електростанція була одним з інфраструктурних об'єктів, за якими російські окупанти завдали ракетного удару ще 10 жовтня 2022 року, 19 жовтня російські РФ знову завдали ракетного удару по Бурштинській ТЕС. Ладижинська ТЕС також підпадала під подвійний російський обстріл 11 жовтня 2022 року.

Контекст

Вночі 22 березня російські окупанти масовано атакували Україну з використанням крилатих, балістичних ракет та дронів-камікадзе Shahed. Командувач ЗС ЗСУ Микола Олещук повідомив, що сили оборони знищили 92 повітряні цілі окупантів із 151, у тому числі 35 крилатих ракет, дві авіаційні ракети та 55 дронів Shahed.

За словами прем'єра Дениса Шмигаля, окупанти атакували Харківську, Запорізьку, Дніпропетровську, Сумську, Полтавську, Одеську, Вінницьку, Хмельницьку, Івано-Франківську, Львівську та Миколаївську області, є серйозні руйнування інфраструктури. Внаслідок російського обстрілу було вражено близько 20 підстанцій, електростанції, у тому числі ДніпроГЕС, розповів голова Кабміну.

РФ завдала понад 15 повітряних ударів по об'єктах енергетики, внаслідок чого Харків був “практично повністю без світла”, наголошували в ОВА.

Президент України Володимир Зеленський повідомив 23 березня, що після російської повітряної атаки на енергетику України найскладніша ситуація – у Харкові.

24 березня в ефірі національного телемарафону мер Харкова Ігор Терехов сказав, що у Харкові атаками окупантів зруйновано трансформаторні підстанції та ТЕЦ (повністю зруйновано ТЕЦ-5) та енергетики не можуть забезпечити стабільним електропостачанням все місто. Цілком подачу електрики абонентам відновили 25 березня.

Метою повітряного удару країни-агресора РФ по Україні 22 березня був повний блекаут, 27 березня на брифінгу у Харкові заявив міністр енергетики Герман Галущенко. За його оцінкою, збитки від атаки РФ з енергооб'єктів України 22 березня можуть обчислюватися мільярдами гривень.

Previous post Тренер Шахтаря передбачив успіх збірній України на Євро-2024
Next post Теракт під Москвою: СК РФ заявив, що добув докази “причетності” України