До Фонду підтримки енергетики України надійшло майже €145 млн – Міненерго

Про це повідомив прес-центр Міненерго.

Наголошується, що донорами виступили Німеччина, Великобританія, Іспанія, Австрія, Данія, Єврокомісія, організації KfW (німецький державний банк розвитку), ERRA та REKK.

“З цих коштів розподілено €108 млн, спрямованих на закупівлю енергетичного обладнання, палива, послуг для задоволення критичних потреб українських енергетичних компаній”, – йдеться у повідомленні.

Фонд підтримки енергетики України створено у квітні 2022 року Секретаріатом енергетичної спільноти на запит Єврокомісії та за погодженням з Міненерго.

Фонд дозволяє урядам, міжнародним фінансовим організаціям, а також приватним донорам надавати екстрену підтримку українському енергетичному сектору.

контекст:

Росія восени та взимку здійснила 13 хвиль масованих ракетних та 15 безпілотних атак на українську енергетику. У країні почали вводити тимчасові відключення світла, окремих випадках вони сягали кількох діб.

За даними уряду на грудень, фактично 50% енергосистеми пошкоджено чи зруйновано. Зокрема, російськими ракетами уражені всі теплові електростанції та більшість ГЕС.

Крім того, Запорізька АЕС, Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС, більшість вітряних та сонячних електростанцій знаходяться на тимчасово окупованих територіях та недоступні українській енергосистемі, зазначали в “Укренерго”.

Президент РФ Володимир Путін визнав, що Росія цілеспрямовано обстрілює об’єкти енергетичної інфраструктури України.

Previous post Глава СБУ про сьогоднішні гучні обшуки: Це глобальний удар по внутрішньому ворогові – новини України, Політика
Next post Нетаньягу розглядає військову допомогу Україні – новини на УНН