“З АРМА дуже багато проблем”. Гетьманцев заявив, що Агентство з розшуку та менеджменту активів можуть ліквідувати

“Ми думаємо ліквідувати АРМА, дуже багато проблем із цим органом. [Какие самые большие?]. Непрозора реалізація майна. Ми поки що не можемо прямо звинувачувати, але можна сказати, що є певні ознаки, що це відбувається не на кращих для держави умовах і не прозоро”, – сказав Гетьманцев.

За його словами, законопроект про ліквідацію АРМА готують два комітети Верховної Ради: з питань економічного розвитку та з питань антикорупційної політики.

“Думаю, це питання тижнів – його внесення [в парламент]. Потім уже ухвалення. У нас є консенсус – це рішення президента, після обговорення підтримане всіма нами”, – наголосив Гетьманцев.

Він вважає, що функції АРМА можна віддати Фонду державного майна, а реалізовувати майно через Prozorro.Продажі.

контекст:

АРМА було створено 24 лютого 2016 року. З того часу агенція неодноразово потрапляла в історії.

Так, 13 липня 2022 року Національне антикорупційне бюро України повідомило про підозру в корупції при торгівлі заарештованим майном екс-главі АРМА та ще чотирьом особам: начальнику управління менеджменту активів центрального апарату АРМА, спеціалісту відділу розвитку підприємства держпідприємства “СЕТАМ”, оцінювачу, оцінювачу, директор приватної компанії.

Слідство встановило, що посадові особи АРМА у змові з представниками Я ПАМ’ЯТАЮприватними компаніями та іншими особами організували схему продажу за заниженою вартістю майна, заарештованого в рамках кримінальних справ та переданого в управління АРМА.

Схема діяла так: заарештоване майно передавали АРМА під приводом виконання ухвал слідчого судді. Чиновники АРМА, у свою чергу, готували обґрунтування, що такими активами важко управляти, зберігати або швидко псуються і можуть втратити свою вартість.

Надалі майно оцінювала компанія – учасник схеми за суттєво заниженою вартістю. Потім майно виставлялося на електронні торги Я ПАМ’ЯТАЮа представники держпідприємства організовували їх таким чином, щоб забезпечити перемогу наперед визначеної приватної компанії.

Правоохоронці отримали докази щонайменше чотирьох епізодів цієї схеми. Внаслідок продажу заарештованого майна за заниженою вартістю лише в цих епізодах завдано збитків більш ніж на 426 млн грн.

Previous post Лондон закликав спонсорів Олімпіади підтримати заборону на участь росіян – новини на УНН
Next post Ув’язнених, вивезених до Росії із окупованих територій, примушують вступати у ПВК «Вагнер»