Сенс Банк знайшов потенційного інвестора замість Фрідмана – новини України, Банки

Сенс Банк знайшов потенційного інвестора, який міг замінити підсанкційних російських акціонерів у капіталі банку. Про це розповів Сімеон Дянков, який виконує функції довіреної особи Сенс Банку, в інтерв’ю FinClub.

“Ми півроку ведемо переговори з польськими, болгарськими, угорськими, чеськими інвесторами. Для нас важливо було знайти європейського інвестора з універсальною банківською ліцензією для надання повного спектру послуг. Останні кілька місяців ми найбільше спілкуємося з потенційними інвесторами з Польщі”, – сказав Дянков.

Дянков та поляки вже направили до НБУ листи про наміри, підписали меморандум та розпочали підготовку до due diligence у люксембурзькій компанії ABH Holdings, до якої має увійти інвестор.

Сенс Банк також запропонував потенційному інвестору делегувати свого представника до наглядової ради.

Наступного тижня Дянков має намір приїхати до Києва для зустрічей із представниками НБУ та Офісу президента, щоб узгодити наступні кроки.

Угода з поляками має пройти у два етапи: на першому – новий інвестор має розмити частку підсанкційних акціонерів Сенс Банку до 10%, а на другому – викупити у них частки.

  • АТ “Сенс Банк” – це колишній Альфа-банк, який відмовився від старого бренду через його російське походження.
  • Чотири найбільші акціонери Сенс Банку – Михайло Фрідман, Герман Хан, Олексій Кузьмичов, Петро Авен – потрапили під західні санкції після того, як Росія напала на Україну. Фрідман та Авен потрапили під санкції Євросоюзу 28 лютого через тісні зв’язки з адміністрацією Володимира Путіна, хоча вони з цим і не згодні. На Хана та Кузьмичова санкції було накладено 15 березня.
  • Після цього вони передали свої акції Альфа-банку до управління незалежної довіреної особи – Симеона Дянкова, якого порадив голова наглядової ради Альфа-банку Роман Шпек.
  • У жовтні Верховна Рада ухвалила закон, що дозволяє націоналізувати системні банки під час воєнного стану за 1 гривню, а РНБО ввела санкції проти майже 4000 осіб та компаній із Росії. Серед них виявилися і власники Альфа-банку.

Андрій Водяний

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Ротань повернув до збірної Коноплянки. Оголошено склад на матч відбору Євро 2024 з Англією
Next post «Каховська ГЕС – тепер військова база окупантів». Водопостачання півдня України під загрозою?