Звільнення польського генерала, який навчав українських військових

За словами джерела Financial Times, Варшава не надала жодної додаткової інформації про “делікатне питання”, яким займається контррозвідувальне розслідування.

Звільнення польського генерала Ярослава Громадзінського з посади командувача Єврокорпусу стало “великим сюрпризом” для високопоставлених чиновників цієї багатонаціональної бойової групи НАТО-ЄС, що базується у Франції.

Про це повідомляє у четвер, 28 березня, видання Financial Times з посиланням на джерело, знайоме із ситуацією.

Напередодні стало відомо, що польського генерала відкликали до Варшави для проведення контррозвідувального розслідування. В офіційному повідомленні Міністерства оборони Польщі було перераховано різні причини, за якими, згідно із законом, може бути розпочато таке контррозвідувальне розслідування, серед них – “захист секретної інформації”.

Згодом в оборонному відомстві Польщі уточнили, що метою розслідування є перевірка “особистого допуску” генерал-лейтенанта Ярослава Громадзинського і збір нової інформації про нього.

За словами джерела Financial Times, Варшава не надала жодної додаткової інформації про “делікатне питання”, яким займається контррозвідувальне розслідування.

Міністр оборони Польщі Владислав Косиняк-Камиш назвав звільнення “серйозним питанням”, але наполягав на тому, що розслідування поки що є лише “процесом з’ясування”, не уточнивши, що його спонукало.

При цьому він стверджує, що європейські союзники про це рішення були попереджені “заздалегідь”, і звільнення не викликало особливого занепокоєння.

“Між нами і союзниками немає жодних побоювань”, – заявив польський міністр оборони.

Сам генерал Громадзінський заперечує будь-які можливі правопорушення.

“Я вірю, що процедура перевірки, ініційована службою військової контррозвідки, закінчиться для мене позитивно. За свої 34 роки служби в армії я завжди гідно представляв форму польського солдата”, – написав він у соцмережі.

Що відомо про генерала Громадзінського

Відомо, що від червня 2023 року року Громадзінський очолював Єврокорпус, штаб-квартира якого розташована у Страсбурзі. Польський командир нещодавно також брав участь у нагляді за навчанням українських солдатів у Німеччині.

До того як очолити Єврокорпус, Громадзінський був командувачем польських військ в Іраку і Сирії. Він також служив у генеральному штабі польських збройних сил.

На його місце Польща уже призначила новим керівником Єврокорпусу генерал-лейтенанта Петра Блазеуша.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський провів переговори з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом щодо інциденту з російською ракетою, яка заходила до повітряного простору Польщі 24 березня.

Читайте також:

Previous post Новий російський наступ – до якого «не готові»: яка зброя потрібна
Next post Негода в Україні: знеструмлено 400 населених пунктів у 10 областях | новини України