Військові рейки? США та ЄС збільшили виробництво зброї

Оборонні компанії США та ЄС нарощують виробництво для задоволення попиту Збройних Сил України.


Найбільші виробники озброєнь США та Євросоюзу нарощують виробництво військової техніки, зброї та боєприпасів, щоб задовольнити попит, який зріс через війну Росії проти України, повідомляє видання The Wall Street Journal.


Прагнення збільшення виробництва відбувається як у США, ЄС так і в Азії. Пентагон виділив Україні понад 17 млрд доларів на закупівлю зброї та послуг, більша частина яких була взята з існуючих запасів. Він також уклав близько 3,4 млрд доларів нових контрактів для поповнення запасів усередині країни та у союзників, йдеться у статті.


Зростання попиту збіглося з перебоями в ланцюжку поставок і нестачею робітників і комплектуючих. Деякі з найбільш затребуваних видів зброї, наприклад, зенітні ракети Stinger, що стріляють із плеча, були практично зняті з виробництва, що змусило компанії швидко шукати обхідні шляхи.


США поповнює запаси Stinger та Javelin


Американський конгломерат Raytheon Technologies Corporation, який, зокрема, виробляє переносні зенітні ракетні комплекси Stinger, розібрала на деталі старі ПЗРК і повернула на роботу пенсіонерів, щоб збільшити виробничі потужності. Корпорація не отримувала держзамовлення на снаряди із 2008 року.


Ще одна американська компанія L3Harris Technologies Inc., яка має поставити Україні обладнання на 200 мільйонів доларів, заявила, що дістає чіпи зі старих радіоприймачів, щоб зібрати нові засоби зв’язку.


Військово-промислова корпорація США Lockheed Martin Corporation подвоює випуск протитанкових ракет Javelin, які вона виробляє спільно з Raytheon, і збільшує на 60% виробництво пускових установок HIMARS та ракет GMLRS.


Німеччина зайнялася снарядами для танків


Німецький концерн Rheinmetall AG, один із найбільших європейських виробників військової техніки, минулого тижня купив свого іспанського конкурента Expal Systems SA за 1,2 млрд євро, щоб наростити потужності з виробництва боєприпасів.


“Замовники будуть віддавати контракти компаніям, які мають відповідні потужності”, – зазначає виконавчий директор концерну Армін Паппергер.


Rheinmetall розраховує на великі контракти в новому році. Компанія також подвоїла річне виробництво боєприпасів для танків із приблизно 70 до 140 тисяч на рік, розповів Паппергер. Цього року компанія виготовляє 110 тисяч артилерійських снарядів у порівнянні з 70 тисячами минулого року. Вдвічі збільшено обсяги виробництва мінометних снарядів.


Rheinmetall також збільшила випуск снарядів середнього калібру до 2,2 млн. на рік з 1,2 млн. і військових вантажівок з 2,5 до 4 тисяч одиниць.


Заводи збільшують потужності


Виробники в ЄС закликають уряди оформити нові контракти, щоб підтримати їхні зусилля щодо нарощування виробництва. Зокрема, Європейська компанія оборонної промисловості KMW+Nexter Defense Systems NV, спеціаліст з боєприпасів та виробник військових транспортних засобів та іншого обладнання, все ще чекає, коли ці контракти матеріалізуються, щоб збільшити свої власні операції.


“Зі збільшенням кількості замовлень KNDS зможе адаптувати свої виробничі потужності. Але, ґрунтуючись лише на промовах та заявах, ми не можемо цього зробити”, – сказав виконавчий директор Франк Хаун.


Шведська автомобілебудівна компанія Saab вже розширювала свої виробничі потужності останніми роками на тлі підвищеної напруженості у відносинах із Росією, сказав генеральний директор Мікаель Йоханссон. Крім того, що для підтримки цього зростання компанія найняла 500 нових співробітників по всьому світу і інвестує в нові виробничі технології для підвищення ефективності. За словами Йоханссона, компанія може ще більше підвищити продуктивність, збільшивши кількість змін для своїх цехових робітників.


Зростання акцій оборонних компаній


Як повідомляє The Wall Street Journal, оборонні бюджети в Європі, які скорочувалися протягом десятиліть, поступово збільшуються після анексії Росією Криму у 2014 році. Вторгнення РФ в Україну в лютому забезпечило безпосередній поштовх. З 1 січня акції Rheinmetall зросли на 115%, а акції Saab та британської BAE Systems PLC – на 30% та 44% відповідно.


У США виробники вже давно постачають обладнання на експорт і для наземних воєн у всьому світі, але російсько-українська війна дала їхнім акціям менший приріст. Акції Lockheed зросли на 36% із початку року. Акції General Dynamics зросли на 22%, а Raytheon – на 12%.


НАТО наростить виробництво для України


Цього тижня генсек НАТО Єнс Столтенберг також заявив, що Північноатлантичний альянс вичерпав велику частину власних запасів зброї та боєприпасів і йому необхідно працювати з промисловістю, щоб наростити виробництво для України.


За його словами, альянсу необхідно активізувати свій військовий потенціал, щоб підтримувати Київ у довгостроковій перспективі.


Новини от Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Previous post У Швеції звільнили одного з підозрюваних у шпигунстві
Next post збірна Катару першою вилетіла з домашнього турніру

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *