Про закупівлю у Міноборони: треба тримати руку на пульсі – новини України, Політика

Цікавий досвід подарував журналіст Юрій Ніколов (своєю колонкою із забезпечення харчування української армії). Орд. ). Можна сперечатися за форму подачі, але, безумовно, увага до оборонних закупівель має бути завжди. Усі, хто критикує, мають замислитися: а якщо це правда, що тоді?

Багато хто пишуть, мовляв, не запитав журналіст коментаря у Міністерства оборони України, треба було тихенько. А він справді спитав. Відповіді не одержав. Що робити?

Ось вам кейс від мене, шановні знавці.

Два старі друзі, наші герої, які зараз на передку, у грудні 2022-го, буквально в один день пишуть: що з пальним, у кого зараз закуповує армія? В одного машина стала прямо у полі (вони на бензині). Другий пише, що змушені їздити до Краматорська і за свої гроші докуповувати на заправці половину обсягу, щоб розбавити казенну соляру. Тобто вимальовується системна проблема.

Які ваші дії?

Кричати про зраду? Але ж документів немає…

Кому написати запит? Я чув, що погане паливо, робіть щось…

Чи просто не зважати? А як тоді бути з хлопцями?

Насправді це взагалі ненормально: ми таким зусиллям отримуємо західну техніку, щоб потім вона стала в полі? “Абрамси”, кажіть…

На щастя, сталося диво. Міністерству оборони було передано управління компанією “Укрнафта”. Там уже сформовано потужну трейдерську команду, яка, кажуть, найближчим часом ще більше посилиться. Та й сам голова компанії Сергій Корецький, як-то кажуть, не вчорашній: за плечима не один мільйон тонн нафтопродуктів як у WOG, так і у власному трейдерському проекті. Укрнафта вже залила свої заправки, має запаси, і я впевнений, придбає будь-який обсяг за найнижчими цінами та необхідною якістю для подальшого постачання військовим. Тобто за пальне я особисто спокійний (напевно, вперше у житті). Тож до “Абрамсів”, “Леопардів” та іншої краси готові!

З продовольством та іншими – складніше, якесь умовне Сільпо разом із “топами” не націоналізуєш… Тому громадський контроль потрібний. Багато хто є у світі ілюзій, а насправді перебудова армії – це дуже тривалий і болісний процес.

Коли я в 2016 році зробив дослідження закупівель Міністерством оборони пального в компанії Трейд Комоді (до речі, теж у виданні “Дзеркало тижня”), було також багато галасу. Акціонера компанії запакували працівники НАБУ одразу після прес-конференції, на якій він назвав мене “страшною людиною” (я тоді був у залі).

Так, тоді ніхто не сів, було звільнено керівництво відповідного департаменту Міноборони (пізніше навіть деякі поновилися). Проте закупівлі пального одразу подешевшали, а схеми на “Прозоро” із низькою стартовою ціною з подальшим підвищенням цін “допеками” припинилися. Усі засвоїли урок.

Щоправда, необхідних нормативних змін не відбулося, не кажучи вже про зміну тактики закупівель, наприклад, щоб не виходити на ринок у той час, коли там сезонний ажіотаж…

Як наслідок, у війну ми зайшли з порожніми баками, а потім героїчно уряд та ринок шукали та везли пальне для армії.

Важливу роль відіграли поляки, які відправили перший поїзд зі свого держрезерву ще у лютому 2022-го. Трейдери (поки що без імен) допомогли це пальне привезти, бо наш держрезерв навіть ліцензій на перевезення не мав. Спрацювала і Укртатнафта, яку уряд оперативно підвантажив сировиною із власних запасів. Також спустошили “трубу Медведчука”, заразом і нейтралізували можливість скачування ворогом цього обсягу з території окупованої Півночі країни.

Тому допомагати військовим із закупівлями потрібно.

Оригінал

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Статті, що публікуються в розділі “Думки”, відображають думку автора і можуть не збігатися з позицією редакції LIGA.net

Previous post У YASNO розповіли, як відбувається розподіл електроенергії у Києві – новини на УНН
Next post Free the leopards: українські зірки закликають надати Україні танки – фото