Перший етап – “Ні”: Резніков прокоментував відмову Байдена надати Україні F-16 – новини на УНН

КИЇВ. 31 січня. УНН. Прем’єр-міністр України Олексій Резніков, коментуючи відмову президента США Джо Байдена надати літаки F-16 Україні, пояснив, що всі види зброї проходили “Ні”. Він зазначив, що це – “перший етап”, пише УНН із посиланням на спільну прес-конференцію міністра із французьким колегою Себастьяном Лекорню.

Цитата

“Всі види допомоги проходили етап спочатку “Ні”, що означає “ні” станом на сьогодні. Друга стадія – “давайте обговоримо та вивчимо технічні можливості”, третя – “давайте готувати ваш екіпаж”, а четверта – “прибуття””, – розповів міністр оборони України.

Він додав: “Так було з HIMARS, зі 155 калібром артилерії, з тими ж Bradley. Згадайте історію з німецькими Leopard. Теж спочатку було “Ні”, а тепер у нас танкова коаліція. Тому я вірю в наступну “літачну коаліцію”. завжди спочатку має бути лідер, тому я тут (у Парижі – ред.)”.

Подробиці

Крім цього, Резніков підкреслив, що тактична авіація є частиною системи ППО, тому спільно з колегами він обговорював “моделі літаків або винищувачів як платформи”, які можна надати.

“Ми можемо обговорювати назву чи бренд, ми обговорювали платформу, тому що необхідно посилити нашу здатність захищати свою територію”, – сказав міністр.

Він додав, що поки що не може прогнозувати, “наскільки швидкою” буде відповідь про надання Україні літаків від міністра оборони США Ллойда Остіна та союзників. Втім, Резніков нагадав, що торік під час візиту до Вашингтона, коли він просив надати Києву Stinger, але почув відмову. Пізніше це стало можливим, наголосив міністр.

“Я впевнений, що у нас буде нова сучасна платформа. Це може бути F16 чи Gripen, чи щось із Франції. Я не впевнений, що буде першим, але у нас є танкова коаліція… Подивимося, але я оптиміст і думаю , що це буде якнайшвидше” – підсумував Резніков.

Нагадаємо

Президент США Джо Байден у понеділок, 30 січня, заявив, що його країна не має наміру постачати Україні винищувачі F-16.

У Білому домі виступили на захист позиції американського лідера, вказавши натомість допомогу, яку США вже відправляють або анонсували для відправлення, включаючи танки Abrams.

Previous post В Україні повертають громадський контроль над закупівлями для армії
Next post В Ірані молоду пару засудили до більш ніж 10 років ув’язнення за танець – новини на УНН