Наступ неминуче: що готує російсько-українська війна у лютому – новини України, Політика

Росія готує нову хвилю наступу в Україні до 24 лютого, каже секретар РНБО Олексій Данилов. Головна мрія російського диктатора Володимира Путіна вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської області. Якщо пощастить – повністю захопити Запорізьку область, щоби можна було пред’явити це як додатковий успіх.

Ресурсів на широкомасштабні операції у Росії поки немає, зокрема з території Білорусі, переконані військові експерти, опитані ЛІГА.net. Тому головне завдання ЗСУ на лютий – мінімізувати просування ворога, дочекавшись західної важкої техніки та підготувавши резерви, та розпочати новий контрнаступ навесні.

З чим Україна та Росія входять у лютий, як армія Путіна збирається “звільняти” Донбас до роковин великого вторгнення і чи є у ЗСУ можливості для успішних дій до кінця зими – короткий розбір ЛІГА.net.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

ПЛАНИ КРЕМЛЯ: ДОНЕЦЬКА ДУГА, ЗАПОРІЖЖЯ І БІЛОРУСЬ

Те, що Росія готується до нової хвилі настання, очевидно і для українських, і для західних чиновників. 24 лютого буде рівно рік як армія Путіна “захоплює Київ за три дні”. Тому керівництву РФ треба кинути бодай якусь “переможну” кістку прихильникам війни проти України.

Саме тому російські війська відчайдушно намагаються продавити українську оборону на донецькому напрямку. Інших завдань Росія виконувати поки що не в змозі, переконані опитані ЛІГА.net військові експерти.

Зараз у РФ немає ресурсів та угруповань, які б дозволили провести операцію оперативного чи стратегічного рівня, каже ЛІГА.net Михайло Самусь, заступник директора Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння.

“Поточні можливості РФ, навіть незважаючи на перші хвилі мобілізації, не дозволяють вести дії на кількох оперативних чи стратегічних напрямках”, – переконаний Сергій Згурець, директор Defense Express.

Тому, швидше за все, ворог сконцентрується на вирішенні політичного завдання щодо повного захоплення Донбасу та Луганської області, вважає Згурець. Найближчий місяць-два головним напрямком дій РФ може стати “донбаська дуга”: Кремінна-Бахмут-Авдіївка-Мар’їнка-Вугледар.

Карта – Дарина Дмитренко/LIGA.net

Логічним для росіян було б наступ з Білорусі. Це розтягнуло б українські сили та дало б можливість провести операцію на Донбасі. Але, по-перше, здається, сам Путін не знає, чи погодиться це Білорусь. По-друге, на території Білорусі замало угруповань для проведення потужних операцій, вважає Самусь.

Читайте також: ГУР: Лукашенко – одна із цілей Росії. Він це розуміє і йому важко

За оцінками українських прикордонників, біля Білорусі перебуває близько 9000 російських військових, яких після навчання на полігонах перекидають на Донбас.

Теоретично Росія може швидко сформувати десантно-штурмові групи кілька тисяч і спробувати провести десантну операцію з Білорусі. Але, на думку експертів, це буде суїцидальна операція.

“Домінування в повітрі РФ немає. А без цього планування десантних операцій – це суїцид. Особливо на тлі посилення можливостей українських сил ППО”, – пояснює Самусь.

Навіть якщо наступ з Білорусі і буде, українська оборона та географічні особливості (болота та ліси) дозволять його стримати, каже ЛІГА.net депутат Верховної Ради від Голосу, полковник СБУ Роман Костенко.

Можна згадати 24 лютого 2022 року, коли російські колони техніки спокійно зайшли з півночі. “Але зараз вони таке повторити не зможуть, адже більшість доріг контролюється ЗСУ, – пояснює Костенко. – Тому для широкомасштабного наступу їм буде потрібно більше оперативного простору, який у поганих погодних умовах гратиме на боці обороняючихся”.

Читайте також: Загроза зростає. Які сили Росія розмістила у Білорусі – і на що вони здатні

ЗАВДАННЯ ДЛЯ ВСУ: Вичерпати, спостерігати і готувати контрнаступ

Для ЗСУ ключове завдання на лютий – унеможливити російський наступ, мінімізувавши просування противника на тактичних ділянках, завдаючи йому максимальної шкоди, та створити умови для контрнаступу.

Однією з найбільш очевидних спокус для ЗСУ є запорізький напрямок із проривом до Мелітополя та Бердянська, що дозволить перерізати росіянам сухопутний коридор до окупованого Криму.

“Але це на поверхні не тільки для нас, а й для ворога”, – каже ЛІГА.net Олексій Мельник, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова.

Читайте також: Запорізький напрямок ключовий для ЗСУ, ми можемо зробити Крим островом – нардеп Костенко

Перспективною ділянкою для ЗСУ може стати північ Луганської області, а саме район Сватове та Кремінної. На думку Згурца, ситуація там є досить неоднозначною, що створює передумови для дій ЗСУ. Кремінна може стати плацдармом для звільнення усієї області, додає експерт.

Ворог це розуміє, тому з півночі через Валуйки (Білгородська область) заходять додаткові підрозділи та посилюють лінію оборони у районі Сватово-Кременна.

У другій половині лютого ґрунт може бути готовим до проведення операцій. “Тоді росіяни біснуватимуть на Донбасі, – каже Самусь. – Але й Україна може провести свої операції, не чекаючи надходження всіх ресурсів. У нас є напрямки, де це можна проводити”.

Читайте також: Росіяни посилюють деякі угруповання на півдні в очікуванні контрнаступу України – ЗСУ

Наразі погодні умови не дозволяють росіянам на повну потужність використовувати техніку, що дає можливість ЗСУ знищувати її завдяки високоточній зброї, вважає Костенко.

Наразі політичні цілі Кремля переважають над військовою логікою. З одного боку, це несе певні ризики для ЗСУ через непередбачуваність російських дій, а з іншого – може призвести до надмірного використання живої сили для самогубчих операцій, додає Згурець.

Заборонятися завжди легше, ніж атакувати, кажуть експерти. Тому головне завдання ЗСУ на лютий – максимально виснажити ворога, паралельно підготувавши резерви до весняного контрнаступу та дочекавшись обіцяної Заходом важкої техніки – виглядає реалістичним.

“Поки росіяни намагаються підготувати та одягнути мобілізованих – наші хлопці навчаються у США, Британії та Німеччині. І чекають на “леопарди”, – каже Самусь. – Графіки підготовки збройних сил йдуть у зовсім різні сторони. У нас йде накопичення сил, а у них – виснаження”.

Проте виснажувати ворога теж треба вміти. “На виснаження ворога можна витратити всі резерви і тоді ми перейдемо у позиційну війну, коли сторони перекидатимуться артилерією, не маючи ресурсів для наступу”, – пояснює Костенко.

КОНТРНАСТУП ПЕРЕНОСИТЬСЯ?

“Найкращий сценарій для України зараз – це оборонне стримування та подальший контрнаступ. Щоб ця лінія фронту не фіксувалася на невизначений час, – каже Мельник. – Затягувати війну Україні не варто. Не факт, що час працюватиме постійно на нашу користь”.

Повноцінних операцій від ЗСУ Самусь очікує у середині-кінці квітня.

“Атакувати в лоба – це не так просто. І може скластися така ситуація, що на середину-кінець квітня у Росії будуть великі прогалини, а у нас з’явилися танки і Bradley”, – говорить Самусь.

Враховуючи недостатньо швидкі темпи надходження техніки та необхідність підготовки з’єднань, основний напружений етап може перенестися на кінець весни-літо, вважає Згурець. Адже перехід із зими на весну ще складніший, ніж перехід із осені у зиму. Тому що все змерзле починає танути.

“У найближчі два-три тижні можуть бути тактичні загострення на донецькому напрямку, а далі можлива певна пауза, яку ми використовуємо для створення нових частин за рахунок нової техніки та підготовки контрнаступу”, – резюмує експерт.

Читайте також: Ударний кулак для Залужного, але без танків Leopard. Як пройшов Рамштайн-8

Юрій Смирнов

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Про що співають українці під час війни — Укрaїнa — tsn.ua
Next post польське повстання і українське питання