Що відбувається із цінами на газ в Україні та світі

Напередодні внаслідок російської атаки було пошкоджене одне із газосховищ на Заході України, повідомили у “Нафтогазі”. Постраждала наземна інфраструктура сховища, пошкоджене технологічне обладнання. Утім, це не вплинуло на постачання блакитного палива українським споживачам, додали у відомстві. Попри постійні атаки росіян, зокрема по енергетичній інфраструктурі, газ лишається практично безперебійним джерелом тепла й можливості приготувати їжу для українців, навіть за часів блекаутів. Що відбувається із цінами на блакитне паливо у світі і як це вплине на український ринок газу – про це наш наступний сюжет.

Пан Володимир прийшов до центру обслуговування споживачів газомереж у Кропивницькому. Каже, намагається з’ясувати, на який рахунок тепер платити за газ.

Володимир Алієв, житель Кропивницького:

У лютому 23 року я переплатив 66 гривень. А мені ні контролер, ніхто не повідомив, що “Кіровоградгаз” змінився на “Нафтогаз”, відповідно, у мене вийшла переплата. Я звернувся, щоб ці кошти мені повернули. Я, як законослухняний, їм платив: лютий, березень, а потім мені кажуть: “Так, почекай: не туди ти платиш”.

А це вже Суми. Тут у споживачів схожі питання щодо нарахувань у платіжках.

Ніна, жителька Сум:

У мене за цей місяць нащитали 7 кубів газу. А вообще, коли я пользуюсь, у нас тільки 4 куби нагорає на плитку. Я вже дзвонила до них, і сьогодні, і вчора, а вони 55 грн нащитали і ще 31 гривню боргу.

У Сумській філії товариства “Газорозподільні мережі України” підтверджують: мають чималий потік людей до центрів обслуговування клієнтів.

Євген Шинкаренко, головний інженер Сумської філії ТОВ “Газорозподільні мережі України”:

З початку березня цього року до центру підтримки клієнтів завітало близько 10 тисяч споживачів. У зв’язку з повномасштабним вторгненням багато запитань надходить від споживачів, які виїхали за кордон або втратили свої домівки. Здебільшого, вони стосуються нарахувань та показів лічильника. Також часто звертаються щодо заборгованостей.

Плутанина й помилки у квитанціях – проблема багатьох регіонах. І найчастіше вони виникають, констатує голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко, саме під час переходу від одного постачальника газу до іншого.

Олег Попенко, голова Спілки споживачів комунальних послуг:

Минулого року, наприклад, у місті Суми люди отримали подвійні платіжки.  В інших містах надійшли нарахування, наприклад, у будинках, які взагалі вже декілька років відрізані від газу. Це, скажемо так, неготовність НАК “Нафтогазу” до переходу, до роботи напряму з клієнтами, в них не вистачає персоналу. Якщо вони раніше обслуговували одну область, а зараз їм потрібно обслуговувати 25 областей, я рахував, це щонайменше 10-12 тисяч людей повинні прийти і повинні починати працювати.

Натомість з цінами на газ для населення ситуація наразі стабільна. Тарифи в компанії не підвищують. Ось що нам відповіли у “Нафтогазі”:

Щодо ціни на газ для населення, то вона є нижчою за ринок і зафіксована ПСО: тому на сьогодні залишається незмінною – 7,96 грн за кубометр газу.

Україна також продовжує зберігати блакитне паливо на своїй території. І навіть більше – стала своєрідним газовим хабом для всієї Європи.

Герман Галущенко, міністр енергетики України:

Україна має найбільші сховища в Європі, і те, що цієї зими там близько 3 млрд нерезидентів газу зберігалося в Україні – це теж забезпечує безпеку постачання для Європи. Україна – це дуже важливий елемент енергетичної безпеки всього європейського континенту.

Інтеграції України до Європейського газового ринку сприяє і ситуація із цінами на блакитне паливо у світі. Цьогоріч вони нарешті пішли вниз після різкого стрибка на початку повномасштабної агресії рф.

Андріан Прокіп, експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього:

Ціни в Європі справді падають, тобто вони досягли рівня, який був до середини 2021 року. Європа зуміла переорієнтуватися на постачання скрапленого природного газу, суттєво наростили обсяги експорту, США будуть продовжувати нарощувати обсяги експорту.

Утім, функціонування європейських енергетичних ринків засноване на прозорості й конкуренції, – наголошують аналітики галузі. А в Україні поки що діє газова монополія.

Андріан Прокіп, експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього:

Сьогодні один величезний гравець – це “Нафтогаз”, який акумулював більшість, левову частку по суті ринку. Звичайно, що така ситуація – вона не буде вічною, тому тут, знову ж таки в контексті наших намірів європейської інтеграції, ми будемо змушені змінювати цю систему.

Олег Попенко, голова Спілки споживачів комунальних послуг:

Конкуренція – вона рухає до зміни якості послуг, до зміни ціни, тому що на сьогодні повна монополізація ринку, там на 95%. Вона не дає гарантії на якість послуг. Ми практично не можемо довести неякісні послуги, не можемо оскаржити платіжки.

Нині ж, коли ціна газу на світових ринках знижується, наша держава отримує можливість направити частину коштів у тарифах – на модернізацію газової інфраструктури, – вважають експерти. Це дасть змогу привести її до стану, який відповідає сучасним потребам споживачів.

Previous post Україна використовує власні інструменти, яких недостатньо для виконання ключових завдань
Next post Росія пропонує виключно капітуляцію: Подоляк розповів, за яких умов почнуться мирні переговори (відео)