Гігантський гейзер на супутнику Сатурна викидає воду на сотні кілометрів у космос.

Астрономи відкрили на супутнику Сатурна Енцеладе гейзер, що розбризкує водяну пару на відстань, яка в кілька разів перевищує діаметр супутника (він становить 504 кілометри). Дані були представлені на конференції у Науковому інституті космічного телескопа “Джеймс Вебб” у Балтіморі, повідомляє Space.com.

Це не перші спостереження гейзерів на Енцеладі, але перші, що показали такий масштаб.

Вчені вперше дізналися про водяні вибухи на Енцеладі в 2005 році, коли космічний корабель NASA Cassini зафіксував крижані частинки, що вилітають крізь великі тріщини, які називають “тигровими смугами”. За даними NASA, вибухи настільки потужні, що їхній матеріал утворює одне з кілець Сатурна.

Аналіз показав, що струмені містили метан, вуглекислий газ та аміак – органічні молекули, що містять хімічні будівельні блоки, необхідні для розвитку життя. Можливо навіть, що деякі з цих газів були зроблені самим життям, що виділяє метан глибоко під поверхнею Енцеладу, стверджує міжнародна група дослідників у дослідженні, опублікованому торік у The Planetary Science Journal.

Вода є ще одним доказом можливого життя на Енцеладі. Енцелад повністю покритий товстим шаром водяного льоду, але виміри обертання супутника показують, що під цією замерзлою кіркою прихований величезний океан. Вчені вважають, що струмені води, виявлені “Веббом” та Cassini, походять із гідротермальних джерел на дні океану. Ця гіпотеза підтверджується наявністю кремнезему, звичайного інгредієнта планетарної кори у шлейфах пари.

Вчені NASA обговорюють майбутні місії повернення для пошуку ознак життя на Енцеладі. Пропонований корабель Enceladus Orbilander може обертатися навколо супутника протягом шести місяців, пролітаючи крізь його водяні шлейфи і збираючи зразки. Потім космічний корабель перетвориться на посадковий модуль, який опуститься на поверхню крижаного місяця. Орбіландер матиме інструменти для зважування та аналізу молекул, а також секвенатор ДНК та мікроскоп. Камери, радіоехолоти та лазери дистанційно скануватимуть поверхню супутника.

Інша запропонована місія передбачає відправлення автономного “робота-змії” у водні глибини під поверхнею Енцеладу. Робот, який отримав назву Extant Life Surveyor Exobiology, матиме камери та лідер на “голові”, що допомагають йому орієнтуватися в невідомому середовищі дна океану Енцелада.

Читайте також

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Таропрогноз на 29 травня-4 червня 2023 року: що карти нам віщують
Next post Привітання молодій мамі з днем народження – побажання своїми словами у прозі