Немає аналогів – вчені 30 років фіксують радіосигнал кожні 21 хв. – новини України,

Астрономи виявили загадкове радіоджерело в нашій галактиці, який пульсує кожні 21 хв. протягом кількох десятиліть, створюючи довготривалий патерн, що ніколи раніше не спостерігався в космосі. Про це повідомляє нове дослідження у журналі Nature.

Сигнали, ймовірно, надходять від якоїсь екзотичної мертвої зірки, розташованої на відстані близько 15 000 світлових років від Землі, але поки що немає пояснення, які б пояснити всі їхні загадкові властивості. Відкриття імпульсів натякає на те, що може існувати прихована популяція радіоджерел, що повторюються через довгі інтервали часу.

Дослідники відкрили химерний перехідний процес, що повторюється, під назвою GPM J1839-10, який не схожий ні на що інше, що коли-небудь бачили в небі. Виявивши цей перехідний процес у 2022 році, вчені виявили, що він з’явився в астрономічних спостереженнях, починаючи щонайменше з 1988 року. Команда заявила, що “довготривала активність GPM J1839-10 надзвичайно збиває з пантелику” і що її незвичайний 21-хвилинний період знаходиться “на межі будь-якої класичної теоретичної моделі”.

Дослідники вперше побачили GPM J1839-10 при дослідженні перехідних процесів у Чумацькому Шляху за допомогою Murchison Widefield Array. Цей перехідний процес одразу звернув увагу на свою безпрецедентну тривалість. У той час як більшість радіоретрансляторів спалахують у часовому діапазоні від декількох секунд до декількох хвилин, GPM J1839-10 входить в активну фазу кожні 21 хвилину, яка триває від 30 до 300 секунд.

Вчені пов’язують багато радіоперехідних процесів з пульсарами і магнітарами – типами мертвих зірок, які швидко обертаються і випромінюють сплески світла. GPM J1839-10 має деякі ознаки спалаху магнетара, але дуже повільно обертається. Тому GPM J1839-10 не має очевидних аналогів у відомому Всесвіті.

Дослідники припускають, що сигнали могли бути зроблені іншим типом мертвих зірок, так званим білим карликом, який набагато більше пульсарів та магнетар. Білий карлик з надзвичайно сильним магнітним полем міг би створювати патерни, що спостерігаються.

Читайте також

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post “Зіткнення можуть тривати десятиліттями”: військовий експерт про сценарії завершення війни в Україні
Next post Війна стала маркером. Вона показала, яка ти людина / Бульвар Шоубіз