Рейтинг українських IT-компаній із найбільшими прибутками | новини України

Українське IT довгий час орієнтоване на експорт IT-послуг за кордон переживає непрості часи на тлі повномасштабного вторгнення РФ в Україну та загальносвітової кризи на ринку, яка призвела до скорочення сотень тисяч інженерів у всьому світі.

Ліга.Тех проаналізувала фінансову звітність компаній та склала рейтинг IT-компаній з найбільшими доходами та прибутком.

У 2023 році експорт IT-послуг продемонстрував безпрецедентне падіння як в обсягах, так і на частці загального експорту. Про це з посиланням на дані Нацбанку України раніше звітувала Асоціація IT Ukraine.

IT-сфера забезпечила надходження в українську економіку $6,7 млрд, що на 8,5%, або $622 млн, менше за показник 2022 року. Частка у загальному експорті послуг зменшилася до 42% порівняно з показником 2022 року, що становить 45,3%. Незважаючи на це, IT залишилася найбільшою серед українських галузей, що експортуються.

Цікаво, що у топ потрапили лише три компанії з найбільшою кількістю людей у ​​штаті – EPAM, GlobalLogic та Luxoft. Загалом, за даними сайту DOU, у цих трьох компаніях на січень 2024 року в Україні працювало 19798 фахівців.

Прибуток

До топ-10 компаній із найбільшим прибутком увійшли п'ять міжнародних IT-компаній, які мають центри розробки в Україні. Серед них – EPAM, який має в Україні дві юридичні особи – Epam System та Epam Digital, GlobalLogic Ukraine, Infopulse Ukraine та Luxoft.

Рейтинг ІТ-компаній.  Який прибуток під час війни у ​​EPAM, GlobalLogic та інших
Інфографіка: Дарина Дмитренко/Liga.net

Лідером з прибутку стала Fintech Band, яка розробила та керує Monobank. Компанія показала зростання у 2023 році. Її прибуток склав 3,14 млрд грн. Порівняно з попереднім роком компанія показала динаміку зростання прибутку – 132%.

У рейтингу є ще одна компанія, яка спеціалізується на цифрових фінтех-продуктах, але набагато менш публічна. Це Valuetech, яка була заснована у листопаді 2022 року. За інформацією на офіційному сайті, там працює понад 500 спеціалістів з України. Серед клієнтів, зокрема Перший Український Міжнародний Банк (ПУМБ). Власниця компанії – Ілона Колотилова. За даними Opendabot, вона – адвокат і раніше володіла компанією, яка надавала юридичні послуги.

У 2023 році Valuetech отримала прибуток у 530 млн. грн.

У десятці також є Favbet Tech, яка створює продукти та сервіси для міжнародної iGaming-компанії FAVBET. Компанія отримала прибуток у 770 млн. грн.

Український маркетплейс Prom.ua, який є проектом IT-компанії EVO, отримав прибуток 350 млн грн, що на 56% більше, ніж у 2022 році. 2023 року в інтерв'ю LIGA.net СЕО Prom.ua Денис Горовий розповідав, що після 24 лютого вони перейшли в режим контрольованого зростання – із запасом міцності на випадок непередбачених обставин, з менш агресивним інвестуванням у просування та маркетинг. Незважаючи на падіння доходів, у перший рік повномасштабного вторгнення продажу на платформі зросли на 20%, а чистий прибуток компанії зріс у чотири рази.

Український процесінговий центр (UPC) отримав прибуток у 380 млн. грн. Ця компанія з обробки карткових трансакцій заснована 1997 року в Україні. UPC є частиною групи Raiffeisen Bank International AG (Austria) із 100% австрійським капіталом.

Доходи

Сукупний дохід першої десятки IT-компаній у 2023 році становив 57,75 млрд грн.

Першу і третю позиції в рейтингу доходів зайняли Epam System і Epam Digital, що входять до EPAM Global. На другому місці – GlobalLogic Ukraine, яку у 2021 році придбала корпорація Hitachi. Загалом трійка лідерів із доходів отримала прибуток 30,04 млрд грн.

Рейтинг ІТ-компаній.  Який прибуток під час війни у ​​EPAM, GlobalLogic та інших
Інфографіка: Дарина Дмитренко/Liga.net

Склад цього рейтингу дещо відрізняється від топ-10 за прибутком. Сюди увійшли такі великі гравці на ринку сервісного IT, як компанії Intellias, Ciklum, розробник мобільних ігор Playtika (входить до французької корпорації Сapgemini) та ще одна юридична особа цієї корпорації Capgemini Engineering.

Рейтинг ІТ-компаній.  Який прибуток під час війни у ​​EPAM, GlobalLogic та інших
Інфографіка: Дар'я Дмитренко/Liga.net

Топ-10 з доходу в ІТ у 2023 році одержують майже 52% від усіх доходів компаній, які подали звітність, а також майже 56% доходів від загального пулу прибутку компаній.

Методологія вибірки

При складанні рейтингу ми використовували дані Державного порталу даних за допомогою аналітичного порталу Youcontrol.

Для нього ми врахували компанії з кодом видів економічної діяльності (КВЕД-2010) таких класів як 18.20 “Тиражування звуко-, відеозаписів та програмного забезпечення”, 58.21 “Видання комп'ютерних ігор”, 58.29 “Видання іншого програмного забезпечення”, 62.01 “Комп'ютерне програмування” , 2.02 “Консультування з питань інформатизації”, 62.09 “Інша діяльність у сфері інформаційних технологій та комп'ютерних систем”, 63.11 “Обробка даних, розміщення інформації на веб-вузлах та пов'язана з ними діяльність”.

Загальна кількість компаній із IТ-кведів – 177.

Читайте також

Previous post Допомога Газі: суд ООН виніс рішення – новини LB.ua
Next post Обстріли Харківщини: за добу 2 людини загинули, 8 отримали поранення