Польща може надати Україні німецькі такні Leopard без дозволу Німеччини – речник уряду ФРН

Про це повідомив представник уряду ФРН, його цитує Sky News.

Водночас в уряді Німеччини вказали, що вони не мають інформації на офіційний запит Польщі.

Напередодні, 19 січня, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Варшава може передати Києву танки Leopard німецького виробництва, не чекаючи на згоду з боку Німеччини.

За словами Моравецького, Польща та Німеччина домовилися передати танки Україні спільно, проте це питання є “другорядним”.

“Ми або отримаємо згоду [Германии]або почнемо діяти правильно самостійно. Тут найважливіше, щоб німці, данці, фіни, французи та інші народи якнайшвидше запропонували свої сучасні танки, свою важку техніку. Від цього може залежати здатність захистити свободу в Україні, а отже, і безпеку всієї Європи”, – наголосив прем’єр Польщі.

Президент США Джо Байден, коментуючи ініціативу Польщі щодо надання Києву німецьких танків Leopard 2, заявив 20 січня, що Україна “отримає всю необхідну допомогу”.

контекст:

За інформацією українського МЗС на 13 січня, танки Leopard Україні готові передати п’ять країн. Однак для цього потрібна згода Німеччини. Поки що Берлін про таке рішення не оголошував.

Окрім Німеччини, танки Leopard мають у своїх арсеналах ще 12 європейських країн, зазначило Bloomberg. Польща працює над тим, щоб переконати союзників ЄС надати Києву до 100 танків, щоб “змінити ситуацію на полі бою в Україні”, сказав Моравецький 18 січня. За його словами, Польща вирішила надати Україні 14 танків Leopard 2 та очікує, що це зроблять і інші країни ЄС, включаючи Данію, Фінляндію та Німеччину.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба висловлював сподівання, що восьмий “Рамштайн” 20 січня буде важливим для оголошення нових рішень щодо оборонної допомоги Україні. Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас прогнозував, що кілька країн оголосять про відправку танків Leopard в Україну.

Глава міноборони Німеччини Борис Пісторіус заявив за підсумками зустрічі, що про надання Україні німецьких танків Leopard союзники поки що не домовилися. Він повідомив, що доручив перевірити запаси танків Leopard 2 у німецькій промисловості та на складах бундесверу.

Заяву Пісторіуса розкритикували у МЗС України, закликавши “дуже швидко завершити цей огляд найближчими днями”. “Це справжня трагікомедія. Що ви повинні перевірити? Скажіть, будь ласка”, – відреагував заступник міністра Андрій Мельник.

Про надання Україні німецьких танків Leopard з Пісторіусом “відверто говорив” голова Міноборони України Олексій Рєзніков у рамках восьмого “Рамштайну”. Після засідання Рєзніков поінформував про “прорив” – українські військові розпочнуть навчання на Leopard.

Previous post ГУР про загрозу з Білорусі: Навіть диктатор Лукашенко не хоче йти на суїцидальні дії – новини України, Політика
Next post Жодних сумнівів: Офіс генпрокурора про причетність Ірану до виробництва та постачання дронів у Росії – новини на УНН